Hölls inlåst i en låda – tre män åtalades för kidnappning

⌉ INRIKES ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

Bild från polisens  förundersökning. Lådan där Fabian Bengtsson hölls fången. Foto: TT / Annette Friberg
Bild från polisens förundersökning. Lådan där Fabian Bengtsson hölls fången.
Arkivfoto: TT / Annette Friberg

Återblick. Den 23 juni 2005 åtaldes tre män 43, 27 och 25 år gamla för att den 17 januari 2005 kidnappat Sibachefen Fabian Bengtsson i Göteborg. Inför Göteborgs tingsrätt berättade Fabian Bengtsson hur kidnapparna sprutade tårgas i hans ögon utanför hans bostad i området Haga i Göteborg och sedan förde iväg honom med bil. I 17 dygn hölls han sedan inspärrad i en låda i en lägenhet i stadsdelen Gårda i Göteborg.

Efter rikslarm och stort polispådrag vädjade även Fabian Bengtssons föräldrar till kidnapparna via tv, telefon och Sibas hemsida. Kidnapparna krävde först 50 miljoner kronor för att släppa sin gisslan men gav till slut upp. Den 3 februari släpptes Fabian Bengtsson fri av kidnapparna i Göteborgsområdet Slottsskogen där han fick hjälp att larma polisen av förbipasserande.

Tack vare att kidnapparna låtit Fabian Bengtsson behålla sin klocka kunde han bland annat notera både datum och tid när en hemglassbil var i området. Det bidrog till att polisen sedan hittade till lägenheten där han hölls fången. I lägenheten grep polisen 43-åringen och senare 27-åringen i Wien. 25-åringen greps i Köpenhamn.

43-åringen och 25-åringen dömdes för människorov och grov utpressning till tio samt sex års fängelse. De dömdes dessutom till utvisning från Sverige på livstid efter avtjänat straff. 27-åringen dömdes till två års fängelse för försök till grov utpressning. Samtliga dömdes även att betala Fabian Bengtsson och hans far stora skadeståndsbelopp

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *