Långhåriga pojkar orsakar uppståndelse och Barbie, Skipper och Ken får nya kläder

⌉ SÖDERTÄLJE ¦  FÖR 50 ÅR SEDAN ⌊

B1

Återblickar. Måndagen den 21 juni 1965 kan man läsa i LT att Ragnhildsholme, med sin medeltida borgruin, kommer att bli halvö – med landfäste mot väster – om nu sjöfartsstyrelsen får som den vill, det vill säga bygga en sluss vid den historiska holmen. Nyheten föranleder en 5-spaltig huvudrubrik på sidan 1.

Likaledes på paradsidan rapporteras nästa dag att nära 1 500 bostäder för närvarande är under uppförande i Södertälje – vilket är byggrekord!

B2

På sportavdelningen diskuteras ett införande av proffsfotboll i Sverige. SSK:s centertank Leffe Andersson säger till LT:s sportchef Richard Dahl:

”Satt jag i den båten skulle jag nappa. Det hela verkar dock så avlägset. Jag tror inte på idén. Det blir alltför få klubbar som kan hålla sig med lag.”

Nytt å sportfronten sagda vecka var att Idrottsbladets legendariske Sven Lindhagen beslutat att lägga av som Stadionspeaker. Främsta kandidat att efterträda Lindhagen: Södertäljes ”friidrottsorakel” Karl-Axel Torége!

På nöjesfronten kunde man ta del av följande något dramatiska ingress:

”Pojkbandet Tages gästade under veckoslutet Södertälje. Det blev stor uppståndelse vid de långhåriga pojkarnas framträdande i Folkets park. Scenen stormades och när musikerna skulle lämna estraden och ta sig till sin bil blockerades vägen av entusiastiska flickor i tonåren.”B3

Onsdagen den 23 juni har LT-signaturen ”Laban” en stor intervju med en av Södertäljes stora konstnärsprofiler, Stig Thiderman, vilken just kommit hem från en lång målarsafari i det för oss så exotiska Fjärran Östern.

Även denna dag drog sportsidan till med en fet 5-spaltig versal rubrik:

ROGER MAGNUSSON TILL SÖDERTÄLJE

Dock visade sig pangnyheten vara lite ”lurig” … detta såtillvida att den berömde fotbollstrollaren från östgötska Åtvidaberg och småländska Blomstermåla bara var ett lån – om än ett mycket publikdragande sådant – till Södertäljelaget BK Star i en jippomatch mot Södertälje sportklubb.

Sista LT-numret för vecka 25 år 1965 – torsdagen den 24 juni – innehöll förstås många specialannonser inför den förestående midsommarhelgen.

B4Sålunda kunde man packa sommarkappsäcken med pocketböcker av alla de slag för under såväl tio som fem riksdaler stycket, köpa en kassettradio för bil för mindre än 500 spänn, en transistorradio för 230 bagis, en bra kamera för 249 kronor samt en ”20-talsbadmössa” för under 10:an.

Bland nytt i klädväg för modedockan Barbie märktes en tjusig dräkt och en kort aftonklänning, medan Skipper kunde ikläda sig en pastellrandig blåsa – och givetvis kunde även Ken hitta en och annan nymodighet att ta på sig.

Sista stora nyheten för veckan var att ett förmöget par från Södertälje vid en husrannsakan i makarnas villa avslöjats som stortjuvar av mattor – i samband med invigningen av det nya varuhuset Ikea vid Kungens kurva.

 

 


robbanred2

 

 

 

 

 

Text av: Robban Hammarlöf
Publicerad i LT: 22 juni 2005

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *