Misstänkt pojkstreck stoppade tågtrafiken

⌉ JÄRNA ¦ FÖR 15 ÅR SEDAN ⌊

Kom inte fram som det skulle. Arkivfoto: TT / Gunnar Lundmark
Kom inte fram som det skulle. Arkivfoto: TT / Gunnar Lundmark

Återblick. Den 30 juni 2000 gick det att läsa i LT om att tågen hindrades från att resa sin normala tur söderut från Stockholm. Anledningen var signalfel och kabelbrand i Järna.

– Det kommer att gå buss mellan Gnesta och Södertälje hela veckan, sa Sven-Rune Lööf på Citypendeln till LT.

Problemet uppstod under natten till den 29 juni. Högspänningskablar hade då rasat ner på lågspänningskablar och orsakat brand. Brandkåren kunde dock inte närma sig platsen på grund av att man inte fick bekräftat att strömmen var avslagen.

– 10 000 volt kan man gå tre meter nära med brandslangen. Men vi startar aldrig förrän vi fått bekräftat att det är strömlöst. Så vi skyddsjordade och bevakade, sa Björn Westerberg, stabsbefäl och ansvarig på larmcentralen.

Efter en stund kunde man släcka elden och återvända till brandstationen. Men ett par timmar senare var det dags igen. Fyra reläskåp för signalsystemet brann och tre kilometer signalkablar blev förstörda.

Medan ansvariga försökte lösa problemen i Järna dirigerades tågen om via Eskilstuna och Västerås vilket medförde stora förseningar. Ett par tåg som drevs på diesel kunde ta vägen via Järna dagen efter men reparationsarbetet beräknades ta en hel månad och som följd påverka hela sommartrafiken.

Orsaken till branden i Järna sades av Stig Kolsjö, olycksplatsansvarig på Banverket, troligen bero på pojkstreck. Han misstänkte att någon eller några kastat sten på isolatorerna.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *