Fotbollsspelare och hans bror sköts ihjäl

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 5 ÅR SEDAN ⌊

Arkivfoto: LT / Janne Næss
Arkivfoto: LT / Janne Næss

Återblick. Den 2 juli 2010 går det att läsa i LT om att Assyriskafotbollsspelaren Eddie Moussa och hans bror Yaacoub mördats och en 52-årig man skottskadats på Oasen i Ronna i Södertälje.

Det var natten till den 1 juli morden ägde rum. Två beväpnade män klev in på spelklubben, där omkring 15 personer befann sig, och öppnade eld mot bröderna. Männen flydde sedan därifrån på moped.

– Allt tyder på att gärningsmännen visste vilka de var ute efter, sa Södertäljepolisens informationsansvarige.

Efterföljderna, uppmärksamheten och spekulationerna kom att bli stora. Minst ett tiotal polispatruller sökte efter mördarna under natten och polisen knackade sedan dörr i hopp om vittnen. Samtidigt fruktades gängkrig från flera håll.

– Man blir upprörd och förbannad att det här kan hända i Södertälje, att det finns sådana gänggrupperingar som vi sett i Malmö och Göteborg. Polisen har uppenbarligen för lite resurser. Vi vet att gängen försöker rekrytera unga killar och vi måste stoppa tillflödet till dem, sa kommunalråd Anders Lago (S).

450

Ett år senare, på hösten, väcktes åtal mot flera personer för bland annat utpressning, människorov och tre mord varav ett av morden ägde rum i samma lokal ett halv år före morden på Moussa-bröderna.

Rättsprocessen, som kom att kallas ”Gangstermålet”, var inte helt över förrän tre år senare när Högsta domstolen inte beviljade prövningstillstånd. Svea hovrätts dom mot de 17 åtalade i ”Södertäljenätverket” stod därmed fast. Samtliga 17 dömdes till fängelse i varierande längd.

 

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *