Bilprovningen fick konkurrens och mordet på Olof Palme skulle inte preskriberas

⌉ INRIKES ¦ FÖR 5 ÅR SEDAN ⌊

STOCKHOLM 20080129 Bilprovningen i Haga Norra. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190
Fick konkurrens. Arkivfoto: TT / Claudio Bresciani

Återblick. Vid halvårsskiftet 2010 genomfördes 69 lagändringar. Mest uppmärksammad var att värnplikten avskaffades, preskriptionstiden för flera grova brott togs bort samt att Bilprovningen skulle få konkurrens.

Svenskarna skulle kunna välja att besikta hos Bilprovningen eller hos ett privat besiktningsföretag. På så vis skulle fordonsägare få tillgång till större valmöjligheter. För att få starta besiktningsverksamhet krävdes ackreditering av myndigheten Swedac samt att företaget inte samarbetade med fordonsreparatörer.

Preskriptionstiden för dråp, grovt folkrättsbrott, folkmord, terroristbrott och mord togs bort. Lagändringen gällde även tidigare begångna brott. Det innebar att mordet på Olof Palme, som skulle preskriberas 2011, inte skulle preskriberas.


Många ville ta farväl av Olof Palme. Arkivfoto: Annika Jonsson
Många ville ta farväl av Olof Palme. Arkivfoto: Annika Jonsson

Läs återblickarna: Anna kämpade för Olof Palmes liv | Allt stod still när statsministern begravdes


Andra lagändringar den 1 juli 2010 var införandet av ett nytt tandvårdsavtal, asylsökande fick rätt till akut vård och A-kasseavgiften sänktes för många.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *