Södertälje stänger för semester och Hall ”öppnar” för rymlingar

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 50 ÅR SEDAN ⌊


Återblickar. Semesterstängt! Det var det epitet som Länstidningen medelst en 3-spaltig rubrik över sidan 1 satte på den stora fabriksstaden Södertälje måndagen den 5 juli 1965.

Det alldeles speciella med sagda årtal var att det var första gången som fabriksarbetarna fick så mycket som f-y-r-a veckors semester!

Som vanligt inleddes i samma veva också den obligatoriska så kallade ”nyhetstorkan” på tidningsredaktionerna, varför rubrikerna dominerades av det som hände på sportarenorna – och inte minst lokalt i Södertälje.

Stavrekord

Den 5 juli nåddes sålunda LT-läsarna av nyheten att Södertälje IF:s stjärna i stavhopp, Tapio Mertanen, i helgen klarat fyra meter och 75 centimeter – vilket innebar nytt svenskt rekord med fem centimeter!

Samtidigt vann blott 13-årige Södertälje-ynglingen Leif Johansson yngsta klassen vid tennisveckan i Båstad.

Under vecka 27 1965 återfinner vi följande LT-notiser:

  • Vid en rutinkontroll på Hall beslagtogs 3 600 narkotikatabletter.
  • Södertäljepolisen har gripit en 42-årig man som rymt från Hall.
  • Ytterligare två interner, 31, respektive 29 år, har rymt från Hall.

Därtill publiceras en artikel som berättar att tatueringar bland kriminella är mycket vanliga; att mer än hälften av internerna vid våra fängelser har vad man kallar ”kåkmärken” – det vill säga tatueringar utförda under vistelsen på anstalter.

Värt att notera är förstås också att det trånga elverket på Järnagatan står i beredskap att flytta till en rymlig 4-miljonersanläggning. Ja, det nya ”El-lyse-palatset” vid Holmfastvägen är så väl tilltaget att man kan hyra ut den översta våningen (till stadsingenjörerna).

Därmed åter till sportvärlden, där LT torsdagen den 8 juli i lyriska ordalag (via sportchef Richard Dahls penna) refererar bollgeniet Roger Magnussons uppvisning på idrottsplatsen, där Roger gästspelat i BK Star i en match mot Södertälje Sportklubb. Magnusson kom, sågs – och segrade …

… även om det rent lagmässigt var SSK – med Curre Larsson som icke speciellt lyckosam bevakare av Roger – som vann matchen med 6–4.

Täljebragden

Vid samma tillfälle fick övrigt sportklubbens ishockeymålvakt Kjell Svensson ta emot ”Täljebragden” för 1964 års bästa idrottspresentation.

Sommarutbudet i Sveriges enda tv-kanal bestod lördagen den 9 juli bland annat av ”Lilla matlagningskursen” och ”Liten kvälsmusik från Göteborg”.

Måhända räddades helgen av direktsändningarna från Båstadstennisen.


 

 

 

 

 

Text av: Robban Hammarlöf
Publicerad i LT: 4 juli 2005

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *