Terrorvåg försatte London i chock

⌉ UTRIKES ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

Police officers stand guard outside Stockwell Underground station in south London, Friday July 22, 2005, where a man who police believed to involved in terrorist incidents, was reported by have been shot.(AP Photo/Sang Tan)
Många dog i en våg av terrorattacker i London under juli 2005. Arkivfoto: TT / Sang Tan

Återblick. 52 personer dog och omkring 700 skadedes av fyra självmordbomare den 7 juli 2005 i London. Attentaten inträffade under morgontrafiken ombord på tre tunnelbanetåg och en buss.

Strax innan nio small det först mellan Aldgate East och Liverpool Street, lite senare nära stationen King´s Cross och det tredje tåget exploderade vid Edgware Road. Ungefär en timme efter den första explosionen small det ombord på en buss vid Tavistock Square.

London blev en belägrad stad. Avspärrningar sattes upp och tusentals poliser kallades in. Sökandet var stort efter gärningsmän och medhjälpare.

Dagen efter attentaten hade LT fått tag på lokala röster. Camilla Boberg, från Järna, som arbetade på ett café i London, hann till jobbet före explosionerna. Hon berättade att hon inte hörde bomberna och på jobbet fanns varken tv eller radio.

– Men alla kunderna som strömmar in pratar inte om något annat. Jag informeras hela tiden, sa hon.

Vännen Cecilia Berggren, även hon från Järna, skulle på sin lediga dag åka till Brittish museum precis när bomberna exploderade. Men när Camilla ringde ställde hon in utflykten.

LT fick även tag på Astra Zenecas informationschef Staffan Ternby. I skrivande stund visste han inte om någon anställd på huvudkontoret blivit drabbad. Även Scania huserarade vid London men informerade om att sannolikheten var liten då verksamheten var drygt tio mil utanför London.

En grupp som kallades sig al-Qaida i Europa tog på sig ansvaret för attentatet. De fyra självmordsbomarna sades var hemmahörande i Leeds.

Den 21 juli 2005 inträffade ytterligare fyra explosioner i Londons tunnelbana och på en buss. Bara en person skadade sig men gav ett eko av det tidigare terroristdådet. I den intesiva jakten på på misstänkta gärningsmän sköt engelsk polis av misstag en 26-årig man som hoppat över spärrarna och sprungit in på ett tåg.

Terrordådet genomfördes sexton månader efter attentaten i Madrid där 191 månniskor dog – det dittills största terroristdådet i Europa.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *