Folkparksbesök av "Snoddas" och badande familj blev bestulen

 

⌉ Södertälje ¦ För 60 år sedan ⌊

1

Återblickar. Den svenska sommaren 1955 var lång och varm och handlade följaktligen väldigt mycket om sol och bad. Sålunda kunde man på Stockholms Läns & Södertälje Tidnings första sida måndagen den 11 juli finna två semesterrubriker, sida vid sida – den ena positiv, den andra negativ.

Den roliga rubriken: Södertälje fick 504 simborgare första dagen!

Den tråkiga rubriken: Badning och trafik krävde 20 dödsoffer!

Samtidigt levererade Livräddningssällskapet via tidningen sina regler för b-a-d-v-e-t-t. De tre första reglerna:
1) Lär dig simma.
2) Lär dig livräddning och konstgjord andning.
3) Bada aldrig med full mage.

Och på tal om trafik så pågick för 35:e (!) året högertrafikdebatten – så ock i Södertäljes lokaltidning. Frågan om högertrafik möter man redan år 1920, då förslag till vägtrafikstadga avgavs. Som bekant skulle det dröja till hösten 1967 innan högertrafikomläggningen i Sverige blev verklighet.

2Den 13 juli behandlar en förstasidesartikel det faktum att respekten för trafikreglerna är svag i Södertälje – och att den bristfälliga kontrollen av den nya trafikförordningen beror på att det finns för få poliser uti staden.

Utanför det lokalamaterialet så ägnar eftermidagstidningen LT den här dagen stort utrymme åt att Ruth ”Den vackra mannekängen” Ellis avrättats genom hängning tidigt samma dag i Holloway-fängelset i London.

En likaledes o-lokal LT-bild på sidan 1 visar en glad Evert Taube, som iförd vitt skägg på brun botten, svart basker och blomma i örat just anlänt hem till Sverige från Medelhavet – för att tillsammans med Catrin Westerlund och Kristina Adolphson deltaga vid inspelningen av filmen ”Blånande hav”.

På nöjessidan meddelar en 7-spaltig annons att Södertälje folkpark väntar celebert besök nästa dag: Succésångaren från Hylands radioprogram ”Karusellen”, Gösta ”Snoddas” Nordgren – i sanning en flottare med färg!3

Fredagen den 15 juli refereras dramatiskt på lokaltidningens förstasida hurvida en badande familj vid Eklundsnäsbadet i Tveta blivit bestulna på en portmonnä – innehållande 90 kronor. Vi citerar:

”Stölden anmäldes till polisman Holger Inaeus i Pershagen, som efter undersökningar och förhör kom på förövaren – en minderårig gosse, som så småningom erkände. Av de stulna pengarna fanns 80 kr kvar.”

4Lördag 16 juli publiceras i såväl text som på bild 9-åriga Södertäljeflickan Christina Norrman-Blomberg, som niger och tackar så vackert när hon ur borgmästare Björn Widegrens hand mottager Carnegiestiftelsens utmärkelse – en guldklocka – för att hon den 26 februari 1954 med fara för sitt eget liv räddade två jämnåriga kamrater, som gått ner sig på isen på kanalen vid Värdsholmsgatan i Södertälje.

På Roxy ses Mai Zetterling och Richard Widmark i filmen ”Guld från Berlin”.

 

 

 


 

 

 

 

 

Text av: Robban Hammarlöf
Publicerad i LT: 11 juli 2005

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *