Iniesta blev Spaniens hjälte

⌉ SPORT ¦ FÖR 5 ÅR SEDAN ⌊

FILE - In this July 11, 2010 file photo, Spain's Andres Iniesta celebrates after scoring a goal, with the words "Dani Jarque, always with us", written on his undershirt, during the World Cup final soccer match between the Netherlands and Spain at Soccer City in Johannesburg, South Africa.  The vest that Iniesta wore in tribute to  deceased player Dani Jarque that he revealed after scoring Spain's winning goal in the World Cup final has gone on display at Espanyol's stadium. (AP Photo/Manu Fernandez)
Spaniens Andrés Iniesta firar efter att ha avgjort VM-finalen i fotboll 2010. Texten på tröjan betyder ”Dani Jarque, alltid med oss” och är en hyllning till den spanska spelaren som gick bort året innan i en hjärtinfarkt. Arkivfoto: TT / Manu Fernandez.

Återblick. När fotbolls-VM 2010 i Sydafrika skulle avgöras den 11 juli stod det mellan Spanien och Nederländerna vem skulle få lyfta den åtråvärda pokalen och titulera sig som världsmästare i fotboll.

Det var den 19:e upplagan av fotbolls-VM. Nederländerna hade tagit sig fram till final för tredje gången i historien medan Spanien var i sin första. Nederländerna med stjärnspelare som Wesley Sneijder, Robin van Persie och Arjen Robben hade på sin väg till finalen slagit ut Slovakien, Brasilien och Uruguay medan spanjorerna med lirare som Carles Puyol, David Villa och Xabi Alonso besegrat Portugal, Paraguay och Tyskland.

Finalen var stundom hård och många kort delades ut. Det saknades inte chanser för länderna att göra mål men ändå blev ordinarie matchtid mållös. Men när det lutade åt att det hela skulle komma att avgöras på straffar slog Andrés Iniesta till när det endast återstod fyra minuter av förlägningen. Framspelad av mittfältaren Cesc Fábregas fick Iniesta bollen vid bortre burgaveln där han satte bollen till höger om målvakten Maarten Stekelenburg.

För Nederländerna blev det därmed ännu ett silver efter att ha förlorat finalerna 1974 och 1978. För Spanien blev det inte bara landets första VM-guld utan man kunde även titulera sig som det första land som gått genom utslagsmatcherna utan att släppa in ett enda mål. Spanien vann nämligen samtliga fyra matcher med 1–0.

Se finalens VM-höjdpunkter på Youtube

Sverige nådde inte slutspelet i Sydafrika men blågula inslag förekom. Bland annat var Lars Lagerbäck förbundskapten för Nigeria och Sven-Göran Eriksson ledde Elfenbenskusten. Det blev dock ingen succé. Länderna gick inte vidare från gruppspelet.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *