Wendela Hebbevillan räddades

⌉ Södertälje ¦ För 30 år sedan ⌊

Göran Gelotte märkte ut stockarna på Hebbevillan och Robert Horvat skötte nedmonteringen. Foto: Annika Jonsson

Återblick. LT skrev i utgåva 18 juni 1985 att Wendela Hebbes sommarhus vid Snäckviken skulle monteras ner. Det var föreningen Wendela Hebbes vänner som hade stor del i att huset skulle bevaras på en annan plats. Under 1980-talets första år var huset många gånger på väg att rivas. Vid ett tillfälle stod grävskoporna färdiga vid huset redo att gripa in och meja ner huset som byggdes på 1800-talet.

Anledningen varför huset skulle rivas skrev jag om i en tidigare återblick berodde på att Astra hade köpt upp marken huset stod på och byggnaden stod för nära deras fabrik. Föreningen kämpade och stred länge med att hitta en lösning som inte var alltför dyr men till sist såg det kört ut när ING 1 drog sig ur planen att frakta huset på vatten till Lina.

– Vi lyckades i alla fall till sist rädda huset undan rivning och den lösningen är vi nöjda med. Nu vet vi att det kommer att räddas för framtiden, sa Inger Mattsson, ordförande för Wendelas vänner.

Nedmonteringen gjordes varsamt och för hand.

– Bästa hjälpmedlen är de gamla hederliga verktygen kofot och spett. Och vi har sågat ner allt för hand för brandrisken är stor i de snustorra virket, sa Robert Horvat, en av dem som skötte nedmonteringen.

Antikvarie Göran Gelotte var med och märkte ut stockarna och övriga byggnadsdetaljer. Efter kom byggarbetarna och tog försiktigt ner bit för bit.

– Runt fönstren och i de understa stockarna finns en del röta men det är inte omfattande skador, sa Göran Gelotte.

Vid tidpunkten fanns tre alternativ där man skulle montera upp huset igen. På en tomt i  Lina, vid vattnet i Bergvik eller använda som värdshus på Torekälberget. Med facit i hand kan vi konstatera att det inte blev någon av dessa platser utan huset återuppbyggdes på Vettersgatan 1995.

Publicerat av

Peter Karlsson

2 reaktioner till “Wendela Hebbevillan räddades”

  1. Finns det någon som har gjort så mycket bra för Södertälje som Göran Gelotte? Jag vill passa på och via LT tacka för hans gedigna kunskaper, hans ivriga engagemang och hans omsorger om staden och dess historia. Fantastisk livsgärning tycker jag.

    1. Göran Gelotte har tagit del av din kommentar och tackar dig för dina ord om att hans arbete uppskattas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *