Första kvinna över fem meter i stavhopp

⌉ SPORT ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

Jelena Isinbajeva skriker ut sin lycka vid ett av sina många världsrekord. 
Arkivfoto: TT / Robert Candia.

Återblick. I London den 22 juli 2005 blev Jelena Isinbajeva första kvinna att hoppa över fem meter i stavhopp. Hon lyckades med bedriften redan i första försöket och det var en förbättring med en centimeter av hennes världsrekord satt i Madrid sex dagar tidigare.

Ryskan var ett par dagar senare nära att slå sitt världsrekord igen i den svenska DN-galan men fick nöja sig med stadiumrekordet på 4,79 meter. Sedan 2003 hade Jelena Isinbajeva satt 17 världsrekord och hade siktet inställt efter Sergej Bubkas 35 världsrekord.

Sweden's Angelica Bengtsson competes in the women's  pole vault finals at the IAAF World Junior Championships in Moncton, New Brunswick, on Saturday July 24, 2010. (AP Photo/Moncton Times and Transcript, Cole Burston via The Canadian Press) ** ONLINE OUT **
Svenska 17-årige talangen Angelica Bengtsson. Arkivfoto: TT / Cole Burston

När vi ändå är inne på stavhopp kan vi även passa på att minnas Angelica Bengtsson JVM-guld den 24 juli 2010. Den då 17-åriga talangen tog hand om guldet efter att ha klarat 4,25 meter i första försöket. Tvåan, Victoria von Eynatten, Tyskland, rev ut sig på 4,25 och följande två försök på 4,30 meter.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *