Rekord i regn: "Provhyttar blev duschar"

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

Återblick. Den 23 juli 2005 skriver LT om regnovädret som Södertälje drabbades av dagen innan. På bara några timmar föll det 57,2 millimeter regn och vägar, butiker och hus fick ovälkomna översvämmningar.

Inne på Lunagallerian regnade det in och butikspersonalen fick arbeta med att försöka rädda det som gick att räddas samtidigt som man försökte svabba bort de värsta vattenmassorna.

– I vår butik var det som som om någon satte på en duschkran i provhytterna, sa Viola Wallin på Kappahl.

Att flera butiker fått sina varor vattenskadade var det ingen tvekan om. En del drabbades hårdare än andra. Hilal Marcus, ägare av Datorbutiken som låg på våningsplanet med ingång Nygatan, berättar:

– Helt plötsligt kom det som en dusch från taket på ett ställe. Jag ringde direkt och larmade men sedan kom det en vattendusch till och sedan började det forsa ner vatten från taket.

Kunder och personal gjorde sitt bästa för att rädda varor undan det stigande vattnet som steg på golvet men vad som klarade sig var vid tidpunkten inte överblickbart och omöjligt att svara på.

Södertäljes branta omgivningar på en del ställen förvandlade gatorna till forsar. Det fick konsekvenser för många. En affär som drabbades var Hästcompaniet i Karlhov. Butiksägaren Jana Amrén berättade att vattnet forsat in i butiken och var upp till midjan på henne.

Hos räddningstjänsten hade man fullt upp. Det första larmet kom vid 16-tiden och vid klockan 19.00 hade man fått in över 100 larm om översvämmningar.

– Det är översvämmningar på vägar och i byggnader, både företagare och privatpersoner som larmar. Alla drabbas. Just nu har vi fått larm om att det har blivit ras på Linavägen och vi kan bara ta det som är värst, förklarade Thomas Winnberg, stabsbefäl hos räddningstjänsten.

Lisbeth Lindskog, som skötte nederbördsstationen i Södertälje, berättade att det föll 57,2 millimeter regn mellan 8.00 och 21.00. Så mycket regn hade inte fallit över Södertälje sedan hon tog över mätningarna 1996. Närmaste var den 22 och 23 juli 2002. Då föll det 44,8 millimeter respektive 50,2 millimeter regn.

Att jämföra går med uppgifterna LT fick av Patrik Lindskog, klimatobservatör i Södertälje för SMHI, efter det häftiga skyfallet den 15 juli i år. Då föll det under ett par få timmar 34 millimeter regn.


Efter kontakt med SMHI har jag fått uppgifter om att det totalt den 22 juli 2005 föll 79,4 millimeter regn. Det är dock inte rekord för Södertälje under en sommardag utan placerar sig på andra plats efter rekordinnehavaren: den 8 augusti 1962. Det dygnet föll det hela 95,2 millimeter regn över Södertälje!

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *