Förlossningsdrama vid Skanssundet och elefanttrio vandrar genom stan

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 50 ÅR SEDAN ⌊

Återblickar. Måndagen den 26 juli 1965 beskrev Länstidningen på förstasidan en spännande händelse, som sig i helgen tilldragit vid Skanssundet. Vi citerar:

”Under några dramatiska minuter på lördagseftermiddagen fick Södertälje plötsligt ännu en invånare. En ung södertäljefru som strax skulle få barn – hur strax visste man inte då – var med sin man ute på en båttur söder om staden, när plötsligt barnet gjorde klart för de ombordvarande att nu skulle det födas.

Mannen styrde in båten – en så kallad campingbåt – mot land, och man landade vid Skanssundet. Mannen började genast söka efter en telefon för att larma brandkåren i Södertälje. Snart var också en ambulans på väg med tjutande sirener.

Under tiden som mannen ringde till brandkåren började hustrun att föda sitt barn, och när mannen kom tillbaka till båten fick han genast rycka in som barnmorska. Födseln hade då redan börjat, och allt såg ut att gå väl, trots de mycket primitiva förhållanden man arbetade under.”

Ambulanspersonalen möttes också av en lycklig familj: Far, mor och barn!

På sidan 1 dagen därpå relateras hurusom en 47-årig målare häktats av rådhusrätten i Södertälje, detta sedan målaren av en kvinnlig expedit i den nyöppnade System-butiken i varuhuset Kringlan nekats att köpa mer sprit.

Kunden – som sålunda hade varit inne och handlat även tidigare på dagen – blev så ilsken när han blev nekad att han tog en skyltflaska på disken och kastade i huvudet på expediten.

Inom ”sorgeram” berättas på sportsidan att ”Olle Stenar är förlorad för Södertälje SK”. Den begåvade och målfarlige såvä ishockey- som fotbollsforwarden hade då defenitivt bestämt sig för att flytta till Malmö.

Onsdagen den 28 juli rapporterades i lokaltidningen att en polis i Södertälje på tisdagskvällen gripits och omhändertagit en mopedist, vilket kört såväl mot rött ljus som utan lyse. Polismannen sprang ifatt mopedisten och märkte då att denne till råga på allt var onykter.

Den 29 juli behövde man inte tillhöra det berömda ”A-laget” för att se tre elefanter komma knallandes på Storgatan i Södertälje centrum. Lugnt och stilla och utan ”spilla” vandrade trion genom stan och lät sig villigt klappas av allmänheten, samt även matas med bullar – av flickorna Lotta Härell, Birgitta Berger och Eva Åsberg. Elefanterna tillhörde Cirkus Scott.

Fredag 30 juli konstateras att rötmånaden är inne – ”… den tid då maten blir skämd och mjölken surnar, kalvar med två huvuden föds och det kända Storsjödjuret dyker upp”, allt enligt LT-signaturen ”Laban”.

En hejdundrande nöjesafton trumpetas ut: Owe Thörnqvist och Lill Lindfors kommer till Södertälje Folkets park torsdag 3 augusti!

 

 


 

 

 

 

 

Text av: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 25 juli 2005

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *