Klüft & Bergqvist tog guld

⌉ SPORT ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

HELSINGFORS 050809  De svenska VM-medaljörerna Carolina Klüft, Emma Green och Kajsa Bergqvist mötte upp på den svenska ambassaden på tisdagen under friidrotts-VM i Helsingfors. Det var dagen efter Kajsa Bergqvists guld och Emma Greens sensationella brons på höjdhoppet. Carolina Klüft tog ju sitt guld i sjukampen på söndagen.  Foto Jonas Ekströmer kod 10301  COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
De svenska VM-medaljörerna Carolina Klüft, Emma Green och Kajsa Bergqvist under friidrotts-VM i Helsingfors. Foto: TT / Jonas Ekströmer

Återblick. Mellan den 6 och 14 augusti 2005 avgjordes VM i friidrott i Helsingfors i Finland. USA och Ryssland dominerade med 14 respektive 7 guldmedaljer men Sverige fick vara med och njuta av guldglans. De tre medaljerna Sverige reste hem med kom i damernas höjdhopp och sjukamp.

I höjdhoppsfinalen var Kajsa Bergqvist, som återhämtat sig väl från en avsliten hälsena, favoriten till guldet och gjorde inte heller någon besviken. Bergqvist vann finalen efter att varit den enda som klarat höjden 2,02 meter. Tvåan, amerikanskan Chaunte Howard, utmanade på vinnarhöjden men var aldrig nära. Den stora överraskningen i tävlingen var Emma Green som satte personligt rekord med att glida över 1,96 i andra försöket och säkrade bronsvalören.

I sjukampen var Carolina Klüft regerande mästare och trots att hon vrickade foten på ett träningspass inför VM försvarade hon titeln. Som väntat stod guldkampen mellan Klüft och fransyskan Eunice Barber och inledningsvis lutade det åt fransk seger. Men när svenskan slog till med personligt rekord i kula och besegrade Barber på 200 meter var vändningen ett faktum. Klüft vann sjukampsguldet efter att ha slutat på 6 887 poäng – 63 poäng före Barber.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *