Folkparkernas centralorganisation fyllde 100 år

⌉ INRIKES & SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

Södertäljes Folkets Park fyller också snart tresiffrigt. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt.
Södertäljes Folkets Park fyllde aldrig tresiffrigt. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt.

Återblick. De svenska folkparkernas centralorganisation fyllde den 20 augusti 2005 100 år. Det firades stort i över 100 parker runt om i landet. I Nävekvarns Folkpark uppträdde Jerry Williams och slog Gösta ”Snoddas” Nordgrens publikrekord från 1952 med 800 personer – från 2 200 till 2 965.

Parkerna användes i början till stor del för demonstrationer och politik men med tiden fick kulturen allt större utrymme.

I Södertälje öppnade Folkets park 1927 efter att ha kostat omkring 68 tusen kronor. Tidigare hade föreningen Folkets hus fått hålla till på Kusens backe med dansbana men området fick inte inhägnas vilket medförde en del problem och diskussion för en alternativ plats. Valet föll slutligen på ett område i Rosenlund.

Kostnaden för att komma in på Folkets park i Södertälje var till en början bara ett par öre men en bit in på 1950-talet höjdes den till fem kronor. Populärt att se under parkens första år var bland annat Malmstensgruppen som uppträdde med akrobater och cyklister.

Men på 1970-talet började intresset för att besöka Folkets park ge vika och besöken sjönk allt mer med åren. Detta trots arrangörerna kämpade tappert men slutligen förgäves. Marken såldes och Södertäljes Folkets Park revs i mitten av 1990-talet. I dag står bara statyn av S-politikern Hjalmar Branting kvar på platsen omgärdad av nya bostäder.

Se en video med klipp från Södertälje folkets park på 1930-talet:
https://www.youtube.com/watch?v=TnuFPRFUtUY

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *