Gruvarbetare hade änglavakt

⌉ UTRIKES ¦ FÖR 5 ÅR SEDAN ⌊

När gruvarbetarna väl var funna fick de ström, mat och möjligheten att spela in hälsningar till omvärlden via kamera. Foto: TT / Chiles regerings video

Återblick. Den 5 augusti 2010 rasade en del av koppar- och guldgruvan i Copiapó i Chile ihop och 33 män befarades ha omkommit. Men den 17:e dagen in på sökningsarbetet fick man livstecken från en borr där männen fäst en lapp för att meddela att samtliga var okej. De hade överlevt på lite tonfisk, kex och mjölk från ett förråd och befann sig i ett skyddsrum som var ungefär lika stort som en mindre lägenhet. Räddningsarbetet kom att ta två månader och genomfördes genom att man borrade ett hål som man sedan hissade upp samtliga gruvarbetare en efter en med hjälp av en räddningskapsel.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *