"Snickerboa" brann ner

⌉ INRIKES ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

VIMMERBY 2007-05-29 Pressvisning på tisdagen i Astrid Lindgrens barndomshem på gården Näs i Vimmerby. Foto Hans Runesson / SCANPIX / Kod 200
Astrid Lindgrens barndomshem på gården Näs i Vimmerby. Foto: Hans Runesson / TT

Återblick. Natten till den 27 augusti 2005 brann två mycket populära turistmål ner i Vimmerby. Det rörde sig om Emil i Lönnbergas ”snickerboa” och Ösjöfors gamla handpappersbruk. Dessutom vandaliserades Astrid Lindgrens barndomshem och vid kyrkan i Pelarne hade någon försökt att orsaka brand med hjälp av att stearinljus.

Varken ”snickerboa” eller Ösjöfors gamla handpappersbruk gick att rädda. ”Snickerboa” användes vid filmningen av Lindgrens böcker om Emil medans Ösjöfors gamla handpappersbruk då var ett av världens äldsta i sitt slag. En man, kallad ”Gryningspyromannen” i media, greps för dåden men friades i brist på bevis.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *