Orkanen Katrina dränkte södra USA

⌉ UTRIKES ¦ FÖR 10 ÅR SEDAN ⌊

New Orleans dagen efter orkanen Katrina drog förbi. Foto: TT / David J. Phillip

Återblick. Den 29 augusti 2005 nådde det fruktade ovädret och kraftiga orkanen Katrina USA:s sydkust. Med vindstyrkor upp till 70 meter per sekund svepte orkanen bort allt i sin väg och lämnade efter sig en stor förödelse. Orkanen passerade på New Orleans östra sida och ett dygn efter orkanens framfart var 80 procent av staden översvämmad och hade totalförstört stora delar. Även mindre orter i närheten av New Orleans drabbas hårt. I media jämförde man med tsunamikatastrofen som inträffade i Thailand i slutet av 2004.

När staden och dess omnejd återhämtat sig kunde man konstatera att det är en av de allra värsta naturkatastrofen i modern tid på västra halvklotet. Ett år efter katastrofen bekräftades antal döda vara omkring 1 800 och 700 saknades. Katrinas framfart uppgavs även ha orsakat materiella skador på 1 500 miljarder kronor.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *