Stort ansvar vilade på videohandlarna

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 32 ÅR SEDAN ⌊

Videovåld. I rättssal B i Södertälje tingsrätt skulle ett mål om olaga uthyrning av våldsfilmer avgöras. Arkivfoto: Pether Engström
Videovåld. I rättssal B i Södertälje tingsrätt skulle ett mål om olaga uthyrning av våldsfilmer avgöras. Arkivfoto: Pether Engström

En butiksägare hyrde ut våldsfilmer till allmänheten. Då knackade polisen på dörren.

Återblick. Från och med den 1 augusti 1982 var det förbjudet att sälja och hyra ut filmer som innehöll närgående eller långvariga skildringar av någon som utsätts för rått eller sadistiskt våld.
Den 12 september 1983 skriver LT om att polisen beslagtagit ytterligare 15 videofilmer hos en en videohandlare. Det var kulturnämnden som polisanmält videohandlare under våren 1983 och LT skrev mycket om ämnet då det var första gången lagen skulle prövas i Södertälje.
I januari 1984 satte sig en domare, tre nämndemän, en notarie, en åklagare och en åtalad sig till rätta i bekväma stolar och startade en av filmerna, den första av 16 våldsfilmer. Ett par dagar senare kom domen. Butiksägaren dömdes till 2 100 kronor i böter och fick även videofilmerna beslagtagna.
Rådman Edward Cederlund sa till LT att han inte kunde förstå hur någon kunde vilja betala för att se den typen av film. Den åtalade försvarade sig med att hon inte själv sett någon av filmerna då de följer med i paket och hon inte hinner se alla. I stället hade hon plockat bort filmer då och då som hon fått kännedom om vara olämpliga men hon tyckte att det var svårt att avgöra själv.
– Jag kan inte sitta som enskild människa och säga ”det här får du inte se”. Jag menar, jag äter den mat jag vill och du den mat du vill, sa den åtalade.

Positiv. "Om vi får censur så slipper uthyrarna allt trubbel", tyckte Karem El-Barq. Arkivfoto: Annika Jonsson
Positiv. ”Om vi får censur så slipper uthyrarna allt trubbel”, tyckte Karem El-Barq. Arkivfoto: Annika Jonsson

Censur skulle göra film lämpligare

Återblick. Den 20 september 1984 går det att läsa i LT om att Socialdemokraterna ville ha censur på videofilmer. Videouthyrarnas röster i Södertälje var splittrad.
– Grundidén är helt fel. Andra människor ska inte få bestämma vad myndiga personer ska få se, sa Lasse Eklöf i Biljardhallen.
Videobutikerna hade tagit större ansvar efter att det blivit förbjudet att hyra ut råa våldsfilmer. I överlag var hyrfilmerna överspelningar från biofilm. Många av uthyrarna tyckte däremot att censur var en dålig idé. I stället ansåg man att ansvaret borde ligga på ansvariga utgivare och filmbolagen skulle ta större ansvar och klippa när det behövs.
Karam El-Barq på Barq video var mer positiv till Socialdemokraternas förslag. En anledning var för att butiken vid ett tillfälle fick 28 av butikens filmer beslagtagna och den tunga bördan om ansvaret vad som var lämpligt att hyra ut skulle lätta genom censur.
– Om vi får censur så slipper uthyrarna allt trubbel med myndigheter och föräldrar till barn som hyr videofilm.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *