Assyriska klättrade ännu en division

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 23 ÅR SEDAN ⌊

Se­ger­ju­bel. Ceb­rail Mer­mer kra­mar om Pat­ri­cio Cisternas till väns­ter och Tor­björn Eriks­son till hö­ger. Ar­kiv­fo­to: Lars Dareberg
Se­ger­ju­bel. Ceb­rail Mer­mer kra­mar om Pat­ri­cio Cisternas till väns­ter och Tor­björn Eriks­son till hö­ger. Ar­kiv­fo­to: Lars Dareberg

Det var inte helt klart men redan nu jublade alla. Assyriska hade skrivit ännu ett kapitel på sin magiska resa.
Återblick. 23, 24, 25. Assyr­iskas skyttekung Cebrail Mermer gjorde ett hattrick i mötet mot Väsby i fotboll­ens norra kvaletta den 20 september 1992. Totalt hade Assyriskas nyckel­spelare gjort 25 mål på säsongens 22 spelade matcher.
Matchen mot Väsby slutade 4–1 till Assyriska som ledde kvalserien till ettan med sex poäng före tvåan Enköping.
Med två matcher kvar att spela fanns det chans för Enköping att komma i kapp, men då var laget tvunget att vinna sina två matcher och göra minst 15 mål medan Assyriska kollapsade totalt.
”Det är helt omöjligt” skrev LT:s sportchef Ulf Hammarlund och spelarna var lika bergsäkra.
– Det är klart nu. Vi är så stabila just nu. Det är omöjligt att rubba oss, sade matchhjälten Cebrail Mermer.
I massmedia och Fotbolls-sverige gladdes man åt Assyr­iskas framgång. Dels för att laget gick från korpen till division 1 på 18 år och dels för klubbens bredd på nationaliteter. I laget fanns spelare från åtta olika nation­aliteter.
”Assyriska är ett bevis på att det går att samsas över gränserna, och att man kan göra det med ett gott ­resultat” skrev Ulf Hammarlund.
– Har de så positiv stämning kan deras uppflyttning bli något positivt för svensk fotboll och kanske med­verka till att minska den rasism som ibland före­kommer på fotbollsarenorna, sa Svenska fotbolls­förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *