Stora planer på Astra och Torekällberget

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 31 ÅR SEDAN ⌊

En sväng på ber­get. Planer för To­re­käll­ber­get var på gång. Ett för­slag be­rör­de dans­ba­nan.Ar­kiv­fo­to: An­ni­ka Jons­son
En sväng på ber­get. Planer för To­re­käll­ber­get var på gång. Ett för­slag be­rör­de dans­ba­nan.Ar­kiv­fo­to: An­ni­ka Jons­son

Astra köpte mark, lärarna ville inte ge betyg och Berget skulle växa. Mycket var på gång när Södertälje mötte hösten 1984.
Återblickar. I LT:s utgåva den 4 oktober 1984 får läsar­en veta att Södertälje kommun och Astra förhandlade om priset på marken för den nya tablettfabriken i ­Gärtuna. Astra ägde omkring hälften av den mark där fabriken skulle byggas och var på god väg att komma överens med kommunen om den andra hälften.
Socialdemokraterna föreslog att Torekällberget ­skulle rustas upp för 200 000 ­kronor. Bland annat ville man att Råbygården skulle expandera och bli en storbondegård från slutet av 1800-talet. Detta innebar att dansbanan skulle ­flyttas bort, för att ge plats åt en stor grönsaksodling och en sörmländsk äppelträdgård. En ny dansbana ­skulle kanske byggas på stads­kvarterets torg senare.
Sedan en tid fanns det en nybyggd dansbana bortom svinstian, bredvid kägel­ban­an. Den planerades få ­gradänger och gärdsgårdar.
På Wasaskolan hade det varit debatt om elevernas höstbetyg. En grupp lärare tänkte inte ge betyg till eleverna på hösten med anledning till att elever antogs till gymnasiet på grundval av sina höstbetyg. Man ansåg att eleverna blev stressade och inte fick rättvisa betyg då lärarna hade för kort tid på sig att bedöma elevernas kunnande.
– Om detta genomförs handlar det om klara tjänstefel, ansåg skoldirektören Lars Wennås om lärarnas planer.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *