Södertälje förlorare i regeringens beslut

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 33 ÅR SEDAN ⌊

Olag­ligt. Till följd av de­val­ver­ing­en 1982 höj­de ben­sin­mac­kar­na ben­sin­pri­set innan de fick det. Ar­kiv­fo­to: Leif Hol­men
Olag­ligt. Till följd av de­val­ver­ing­en 1982 höj­de ben­sin­mac­kar­na ben­sin­pri­set innan de fick det. Ar­kiv­fo­to: Leif Hol­men

Regeringen hade beslutat om rekorddevalvering. För Södertälje kommun innebar beslutet en förlust på flera miljoner kronor.

Återblick. Den 11 oktober 1982 skriver LT att S-regeringens första åtgärd i regeringsställning blev beslut om devalvering på 16 procent.
Sverige var chockat över den kraftiga sänkningen av kronans värde och lokalt uttryckte flera sin åsikt om rekorddevalveringen. Södertälje kommun som sades ha många utländska lån, bland annat för bygget av Igelstaverket, beräknades få sina skulder ökade med 40 miljoner kronor.
Lokalt var en del ­positiva till beslutet men andra, som Saab-Scania, var inte så förtjusta i beslutet även fast man ansåg att det var för tidigt att svara på hur det skulle påverka företagets export och utlandslån.
– På längre sikt kan det här gynna vår export om inte omvärldens reaktioner blir alltför våldsamma. Men det är för tidigt att uttala sig om detta, sa Alv Elshult, vice vd.
När informationen om devalveringen nådde mack­ägarna beslutade ­flera att höja literpriset på ­bensinen. Men LT ­avslöjade att höjningen var olaglig. ­Mackarna fick nämligen inte höja priset­ förrän stationens pris- och kartellnämnd, SPK, officiella­ tillämpnings­föreskrifter sänts ut, vilket ­skulle ske den 13 oktober.
– Jag tycker mackägarna ska betala tillbaka pengar till sina kunder nu när de tagit ut för mycket, sa Alf Swerlander, byrådirektör på SPK.

 

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *