Värdefullt kulturarv försvann i lågorna

⌉ NYKVARN ¦ FÖR 33 ÅR SEDAN ⌊

Över­tänd bygg­nad. Ny­kvarns herr­gård drab­ba­des av en brand 1982 och gick inte att räd­da. Ar­kiv­fo­to: Tho­mas Brandt
Över­tänd bygg­nad. Ny­kvarns herr­gård drab­ba­des av en brand 1982 och gick inte att räd­da. Ar­kiv­fo­to: Tho­mas Brandt
Strax efter åtta på ­kvällen slog de första lågorna ut genom fönstret. Några minuter senare var det över. Nykvarns herrgård var helt övertänd.
Återblick. Nykvarns herrgård, med anor från 1600-talet, brann den 30 september 1982 ner. I LT:s utgåvor de följande dagarna kan man läsa om den tragiska händelsen.
Ett år tidigare hade ­kyrkan köpt herrgården och var i full färd med att renovera den slitna byggnaden. Men omkring 40 minuter efter att den sista byggnadsarbet­aren lämnat arbetsplatsen denna dag startade branden. Exakt hur gick vid tidpunkten inte att svara på.
Branden spred sig snabbt och trots att Nykvarns borgarbrandkår var på plats endast ett par minuter efter larmet gick byggnaden inte att rädda.
– Det är en katastrof för bygden och kyrkan, sa kyrko­herden Bo Lärnered.
Han och en mängd andra Nykvarnsbor hade samlats på platsen och ­bevittnade förödelsen när kyrkans bliv­ande församlingshem brann ner till grunden.
Dagen efter strömmade flera människor till ­platsen. En del kunde inte hålla tårarna tillbaka. En av dem, Lisa Fredlund, sa:
– Vi gamla hade hoppats på att få uppleva den dagen då herrgården skulle bli församlingshem.
Bo Lärnered, som hade suttit i krismöte med kyrkorådet, gav hopp.
– Vi ska klara av att bygga upp herrgården på nytt. Det kanske tar lite tid, men en ny byggnad ska vi ha.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *