Hus med Historia #2 – Ett hus som fick vänta på sin invigning

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ BYGGNADER ⌊

Gamla rådhuset är Södertäljes äldsta profana byggnad. Under alla dessa år har byggnaden fungerat som rådhus och gästgiveri. Det har även funnits en ”sonnitetssal” där det bjöds på teater av kringresande teatersällskap. I dag finns det i Gamla rådhuset ett kafé och sedan 1950-talet hålls olika kulturarrangemang i huset. Man kan även gifta sig i den gula byggnaden.

Gamla rådhusets ursprungliga plats 1958.
Gamla rådhusets ursprungliga plats. Foto från 1958.

Historien som den står nedskriven

Södertälje byggde sig ett rådhus efter att man drabbades av en stor skogsbrand 1650. Men bara några årtionden senare kom ryssarna till staden – närmare bestämt år 1719 – och härjade. Ryssarna brände ner mycket av staden och byborna blev tvungna att bygga upp sin stad på nytt.

Många år stod man utan rådhus men efter att man sparat pengar ett par år lyckades man köpa en byggnad från Wiby i Björlunda för 450 kopparmynt. Huset transporterades till Södertälje och placerades på Gästgivaretomten – där dagens tingsrätt och gamla polishus står – i stället för på tomten bredvid där det förra rådhuset hade stått.

Men stadens nya rådhus visade sig vara i väldigt dåligt skick och därför bestämde man sig för att riva det och bygga upp ett nytt. Bygget tog fart 1732 och stod färdig i januari 1734. Borgmästaren var dock bortrest och därför fick invigningen vänta till 1735.

Från början var det tänkt att huset skulle vara mindre men de ursprungliga ritningarna följdes ej för huset blev med tiden alltmer långsträckt. När huset var färdigt var rådhuset mera ett herrgårdsliknande envåningshus. 1958 tillkom ytterligare ett våningsplan och vid sekelskiftet 1700—1800 fick rådhuset sin nuvarande brädfodring i ljusgul färgton.

Rådhuset flyttades till Västra kanalgatan 1962.
Rådhuset flyttades till Västra kanalgatan 1962.

Byggnaden stod på sin plats i 228 år då man under citysaneringen på 1960-talet valde att flytta rådhuset till en ”tillfällig plats” vid Västra Kanalgatan med kanalen och Orionkullen som granne.

Där stod byggnaden 20 år innan man beslutade sig för att det åter var dags för flytt och tillbaka till Stora torget, men denna gång blev placeringen på torgets östra sida.

För 33 år sedan

Flytten av gamla rådhuset 1982 påbörjades den 2 augusti. Invigningen hölls den 27 november och uppmärksammades i LT-utgåvan dagen efter. Det hölls vid invigningen både tal framfördes sång.

LT berättade även att det var fritt fram och gifta sig i gamla rådhuset igen och Tage och Vineta blev det första par att gifta sig i gamla rådhuset på platsen där huset i dag står.

– Vi har väntat ett år på att bli de första som vigdes i rådhuset, berättade Tage för LT.

Fler par väntades vigas och vigslarna skedde framför det gamla rådhusbordet från 1700-talet och inför bistra blickarna från gamla regenter, som i avmålat skick hängde runtom på vägarna. Brudparet fick efter vigseln skriva in sina namn i Rådhusets nya vigselbok, där Tage och Vineta ståtar på första bladet.

Rådhuset på plats efter flytten 1982.
Rådhuset på sin nuvarande plats ett år efter flytten 1982. Arkivfoto Thomas Brandt

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *