Hus med Historia #3 – Ett riktigt gammalt stenhus

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ BYGGNADER ⌊

Det har debatterats flitigt den senaste tiden om Orionkullen. Men det handlar inte om att den Gamla flickskolan på toppen ska rivas eller något sådant. Utan att man planerar att bygga ett hus utmed vägen nedanför som att skymma den värdefulla byggnaden.

Samtidigt finns det planer på att även uppföra ännu en till kulturbyggnad på Orionkullen. För Gamla flickskolan är inte längre en flickskola. I dag hålls utställningar och kurser i grafik i Södertäljes äldsta profana stenhus. Även en del av Södertäljes teatergrupper håller till i huset.

Läs mer om den nya byggnaden vid Orionkullen här: http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.2534095-orionkullen-ska-fa-en-ny-siluett

Gamla flickskolan på Orionkullen är i dag 238 år. Arkivfoto: Mattias Holgersson
Gamla flickskolan på Orionkullen är i dag 238 år. Arkivfoto: Mattias Holgersson

Historien som den står nedskriven

Gamla flickskolan har inte alltid varit en skola. Det blev den först 1912 och hade utbildningsverksamhet för flickor till 1968 i byggnaden. Byggnaden byggdes 1776 och skulle bli ett lasarett. När man väl slog upp portarna till tvåvåningsbyggnaden året efter så hade lasarettet åtta sängplatser. 1823 slog man igen porten till lasarettet och huset användes därefter som privatbostad, rådhusrätt och pedagogi. 1905 tog pedagoin över byggnaden helt och byggnaden blev ett par år sedan en elementarskola för flickor.

Byggnaden bredvid den gamla flickskolan, annexet, byggdes 1865 och var pedagogens fristående gymnastikhus. Från början såg byggnaderna inte lika ut men efter en renoveringar, bland annat 1918, har annexet fått mer karaktärsdrag av huvudbyggnaden.

Just nu pågår åter en renovering av fasaden. Jörgen Frändén, projektledare på Telge fastigheter, säger på Telges hemsida att färgen på byggnaderna inte just nu matchar varandra men att det kommer bli så om några år.

Barbro Bergström var elev på Gamla flickskolan. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt
Barbro Bergström var elev på Gamla flickskolan. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt

För 32 år sedan

Den 25 mars 1983 skriver LT om flickskolan med anledning till att skolans sista rektor, Karin Petersson, skrivit en bok om skolan. LT träffade Barbro Bergström som gick på skolan mellan 1938 och 1945.

Till flickskolan kom man till efter fyra fem år i folkskola, berättade Barbro Bergström, som trivdes bra på skolan. Med redan i småskolan var barnen uppdelade i kön och till flickskolan fick man tentera in.

– Det fanns både positivt och negativt med enkönad skola, sa Barbro.

Det goda var att studietakten var lugn. Det onda var att man gjorde det där med pojkar märkvärdigare än det var.

– Vi träffade inte pojkar förrän i fyran (dagens åttonde klass). Då fick vi bli bjudna på skoldans. Annars såg vi dem bara i samband med idrott.

Barbro hade planer på att bli kemist men någonstans på vägen ändrade hon sig och utbildade sig till småskollärare i stället.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *