Hus med Historia #6 – Stans äldsta bostadshus

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ BYGGNADER ⌊

Ett hus som överlevt i många år. Foto: Peter Karlsson
Ett hus som överlevt i många år. Foto: Peter Karlsson

Där Södertäljes Gågata tar slut tar Järnagatan vid. Utmed denna väg kan man skåda flera gamla pampiga byggnader. Äldst av dem alla är flerfamiljshuset på Järnagatan 8.

Historien som den står nedskriven

Byggnaden ritades av en byggherre D J Ekenberg och stod färdig 1864 och är därmed ett av Södertäljes äldsta stenhus. Från början hade huset tre våningar men när gatan sänktes under 1907 bäddade det för att göra om källarplanet till butiker. Den rosa färgen fick huset vid en fasadrenovering på 1960-talet. Från början var huset ljusgrått.

För 36 år sedan

Mitt emot flerfamiljshuset på Järnagatan 8 låg för 36 år sedan Glassbaren. En populär plats som det dock stormade mycket kring i slutet av 1970-talet. LT skriver i utgåva 9 augusti 1979 att ägaren Ewa Lundgren inte gick med på hälso- och miljövårdsförvaltningens beslut om att Glassbaren måste stänga tidigare på kvällen.

Glassbaren kom inte överens med nämnd. Arkivfoto: LT
Glassbaren kom inte överens med nämnd. Arkivfoto: LT

Bakgrunden var att många hade klagat på buller från jukeboxen samt bilar som stannade utanför Glassbaren. Nämnden beslutade därför att Ewa Lundgren inte fick ha öppet till midnatt utan var tvungen att stänga klockan 22.00. I samma veva förbjöd man henne även att servera mat i lokalen – uppvärmd i mikrovågsugn – då hon inte hade tillstånd för det.

– Dom gav mig muntligt löfte om att det var okej att använda mikrovågsugnen, sen blev jag förbjuden att använda den, sa Ewa Lundgren.

Ägaren kände sig orättvist behandlad och hade överklagat beslutet till länsstyrelsen. Medan hon väntade på länsstyrelsens beslut tänkte hon fortsätta ha öppet till midnatt och även servera uppvärmd mat i lokalen. Hon menade att många av hennes kunder var taxi- och busschaufförer som köpte kaffe och något att äta på kvällarna. Men åsikterna gick isär.

– Våra grabbar och tjejer gillar inte Glassbaren. I stället är dom rädda för att dom själva eller passagerarna ska råka illa ut. Det går en hel del raggare där. Men så länge inget våld har förekommit, kan inte skyddsombudet ingripa, sa Bernt Borg, styrelsemedlem på kommunal.

Någon snabb lösning på konflikten blev det inte för i början av 1980 härjade en brand i lokalen. Mycket talade för att det var en bensinexplosion i lokalen. Brandmän vittnade nämligen om stark bensinlukt och dessutom hade det varit en kraftig explosion.

– En rökexplosion är normalt inte så kraftig som den här. Det låg stekpannor utanför gården som farit ut genom fönstret, sa brandmästaren Sven-Erik Gornitzka i LT den 8 februari 1980.

Den 25 februari 1980 skriver LT att brandutredningen var färdig. Men varken LT eller Ewa Lundgren hade fått ta del av utredningen ännu.

– Om branden är anlagd förstår jag inte vem som gjort det. Det mesta i lokalen var hyrt och jag har inga fiender som jag vet om, sa hon, och hade plan på att renovera och slå upp dörrarna igen, så snabbt som möjligt.

Publicerat av

Peter Karlsson

4 reaktioner till “Hus med Historia #6 – Stans äldsta bostadshus”

 1. Hej
  Som jag minns det så var det egentligen inte Ewa som ägde/hade stället. Hon om jag minns rätt var bara bulvan åt andra, som också hade den lilla butiken/fiket i backen ner mot dåvarande Castor biografen. Den lilla butiken brann den med. Efter att den brann så öppnades Glassbaren istället i den gamla banklokalen. Tänka sig, nu brann den med! Tur att de var försäkrade!
  Nu har det gått så många år så jag kan ju ha fel, förstås!

  1. Jag fann inte flera artiklar om händelsen och har inte heller sett till några artiklar om att det härjade pyroman/er i syfte för försäkringsbedrägerier. Var det snacket som gick vid tidpunkten eller finns det dokumenterat som åtal eller dylikt? Vilken gammal banklokal brann och när ungefär? Syftar du på Castorbranden 1985?

   1. Glassbaren låg i gamla huset Järnagatan 7 det ligger en mäklarfirma där nu. Men jag kommer inte ihåg vilken bank det var.
    Lokalen det först brann i låg Storgatan 1 runt hörnet ner mot Maren. Det sas på den tiden att de som styrde var andra än de som stod som ägare, de hade en brand i sin lilla lokal.
    Man kunde köpa godis billigare där, än inne på Castor, innan det blev godisaffär så var det ett fik där.
    Efter det brann så tog de över efter den bank hade varit i huset Järnagatan 7, jag vet att det var ett valv nere i källaren, de serverade mackor och annat i lokalen. Om det var några oegentligheter där vet inte jag, frekventerade inte Glassbaren så ofta. Men den brann otvivelaktigt den med. Det finns säkert fler än jag som minns det, som också var där oftare än jag. Hörsägen, men det var somliga som försvann utomlands efter det brann, men som sagt det är bara hörsägen!!

    1. Tack Claes för att du delar med dig! Det är alltid intressant att höra berättelser hur det var förr och även om det i detta fall låter som en väldigt tragisk serie av händelser vill jag veta mer. Jag ska hålla ögonen öppna i läggen om det här när jag är åter på LT.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *