Hus med Historia #7 – Landshövdingens donation bäddade för skolbygge

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ BYGGNADER ⌊

Skolbyggnad som undgick att rivas. Foto: Peter Karlsson
Torekällskolan står vid korsningen av Torekällgatan och Nygatan. Foto: Peter Karlsson

Torekällskolan är Södertäljes äldsta skolbyggnad som fortfarande är i bruk. Man har dock inte grundskoleundervisningen i byggnaden längre.

Historien som den står nedskriven

När Södertälje växte sig allt större på 1800-talet blev det efterfråga om flera lokaler där barnen kunde undervisas. Efter att staden fått en donation av landshövdning Lowisin kunde man uppföra en helt ny skolbyggnad. Skolan stod färdig 1869 men var då bara två våningar hög. Efter tio år bestämde man sig för att bygga ytterligare en våning för att få plats med alla barn som stadigt ökade. På slutet av 1920-talet tillkom två tillbyggnader.

För 32 år sedan

Det 16 september 1983 skriver LT att politikerna diskuterade att riva Torekällskolan för att bygga ett parkeringsgarage. Detta för att det skulle bli billigare än att bygga ett nytt garage vid Oxbacksskolan och dessutom var platsen mer attraktiv då den var närmare stadens centrum.

— Det är väl främst tjänstemännen på gatukontoret som tryckt på det här förslaget. Personligen sätter jag Oxbacken-förslaget före, sa Lennart Svensson (S) i ledningsgruppen.

En av anledningarna till att man ville ha fler parkeringsplatser i staden var för att man inte kunde göra något annat i centrum före man löst parkeringsfrågan. Bland förslagen man diskuterade var att göra något spännande vid kanalen och Maren. Möjligen nedanför Orionkullen där ett antal P-platser då skulle försvinna.

För 112 år sedan

Ett bild från 1903 på en flickklass på Torekällskolan:

 

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *