Hus med Historia #8 – Skolan som fortfarande är en skola

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ BYGGNADER ⌊

Södra Oxbacksskolan närmast i bild. Den norra byggdes däremot först. Arkivfoto: Mattias Holgersson
Södra Oxbacksskolan närmast i bild. Den norra byggdes däremot först. Arkivfoto: Mattias Holgersson

Oxbacksskolan är Södertäljes näst äldsta skola men till skillnad från Torekällskolan är Oxbacksskolan fortfarande en grundskola.

Historien som den står nedskriven

Södertälje hade cirka 4 200 invånare i slutet av 1800-talet och staden fortsatte att växa snabbt. Torekällskolan och gamla lasarettets lokaler på Orionkullen räckte inte till att täcka upp för undervisningen av alla barnen. Därför byggde man en till skolbyggnad, denna gång på Oxbacken, som invigdes 1886. Ungefär tio år senare byggdes ytterligare ett hus som togs i bruk 1898. Utvändigt har inte skolbyggnaderna förändrats under alla åren men invändes har man moderniserat lokalerna ett antal gånger. Bland annat en stor sådan mellan 1992 och 1994.

Skolan har däremot inte undgått diskussioner om att rivas eller att flytta skolverksamheten. I Bilderboken-text från 1976 går det att läsa att man på 1930-talet hade planer på att riva skolan och bygga en större.

Så sent som 2013 gjorde Södertäljes stadsdirektör Martin Andreaes ett utspel om ett förslag att tömma skolan och bygga bostäder vid byggnaderna. Skolans verksamheter skulle i stället förläggas i Campus Telges gamla lokaler och samtidigt skulle man slippa renovera och bygga ut skolbyggnaderna. Dagen efter hade LT fått tag på Martin Andreae som tog tillbaka sitt utspel.

För 28 år sedan

Den 8 september 1986 skriver LT om hur firandet av Oxbacksskolans 100 års-firande gick till.

Födelsedagsbarnet Norra Oxbacksskolan, där komvux höll till, firades lördagen den 6 september med att alla som deltog iklätt sig i tidsenliga kläder som de sytt själv.

Arkivfoto: Olof Näslund

Biträdande skoldirektör Kjell Alvenholt var iklädd som prosten Linder, protokollförare i skolrådet, och sa likt denna gjorde när den invigdes:

– Vi har fått en skola som Södertälje behöver och jag tror att den kommer att stå här minst 100 år!

Förmiddagen gick åt att både komvux och låg- och mellanstadieeleverna deltog i lektioner likt sättet man gjorde 100 år tidigare. Stadsantikvarie Göran Gelotte höll sedan tal om hur barnen kom till skolan och Gunhild Karlsteen, som gjort en universitetsuppsats om skolans tillkomst, höll i en historielektion.

– Det är roligt att man bevarar den här gamla skolan, tyckte Gunhild Karlsteen.

På skolområdet cirkulerade även något urtypisk delikatess från Södertälje. Kringelgummor – och gubbar – gick nämligen runt och sålde kringlor till besökarna som även kunde se en utställning som många Södertäljebor bidragit med bilder till.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *