Hus med Historia #9 – Ett hotell som fick en tillbyggnad

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ BYGGNADER ⌊

Pampigt bygge. Stadshuset sedd från Stadsparken.
Pampigt bygge. Stadshotellet sedd med sin charmiga trädgårdsentré från Stadsparken.

Stadshotellet är ett imponerande bygge och Södertäljes besökare som kommer med tåg och buss behöver inte gå långt för att checka in. Efter ett par ombyggnader är byggnaden dock inte sig helt lik som den var i unga dar.

Historien som den står nedskriven

Stadshotellet restes efter att stadsfullmäktige väckte frågan om ett hotell 1873 för att möta den stora efterfrågan av rum under Södertäljes storhetstid som badort. Dess adress Järnagatan 9 var inte skriven i sten. Man diskuterade även att resa hotellet i hörnet av Järnagatan/Badhusgatan och Storgatan/Ragnhildsgatan. Båda förslagen förkastades dock och man bestämde sig i stället för att bygga hotellet vid tågstationen.

Stadshotellet på 1940-talet.

Arkitekt Ernst Haegglund, som ritat Holmergska villan och Storgatan 3, fick äran att skissa på hur hotellet skulle ses ut. 1888 invigdes Stadshotellet, som kallades Nya Strandhotellet först, och stod sig ända fram till 1940 utan att några större renoveringar gjordes. Då byggde man bland annat om i huvudentrén.

1958 kläddes huset i aluminiumplattor och som inte stod emot alla år av kontaminering, utan fasaden blev allt mer gråaktig med åren. Dessa aluminiumplattor tog man bort på 1980-talet och arbetet fokuserades då på att återställa husets fasad till hur den ursprungligen såg ut.

Mittenpartiets fasad gick däremot inte att återställa helt och även om många tyckte att det var trevligt att åter se bland annat konsten som varit dold av plåt i så många år ansåg man att hotellet var som finast efter renoveringarna på 1940-talet.

Stadshotellet efter renoveringar 1958.
Stadshotellet efter renoveringar 1958.

För 32 år sedan

Den 23 augusti 1984 skriver LT att det var dags för den röda mattan att rullas ut. Det var Stadshotellet, som fått sig en tillbyggnad längs Saltsjövägen, som skulle inviga sina nya lokaler och inte nog med det – de trista och smutsiga eternitplattorna från 1950-talet som bland annat dolt Hugo Borgströms konst från 1942 och som bland annat föreställde prickskytten som träffade kyrkotuppen 1719, kringelgummor, kanalbygget, galgbacken och industriarbetare – hade plockats bort och fasaden hade fått sig en ljus och vacker puts som påminde om hotellets originalbyggnad från badepoken.

Diskussion om en tillbyggnad tog fart 1978. Stadshotellets ägare Peter Nordgård sökte då tillstånd för att resa ett konferenshotell intill Stadshotellet. Det nya huset skulle bli elva våningar högt och ha 240 rum.

Men stadsarkitekterna sa nej. Dels skulle det störa stadsbilden och dels skulle det bli rörigt i trafiksynpunkt. Kommunen kom i stället med ett förslag om att bygga ett helt nytt hotell vid Nygatan vid Oxbacksskolan. Man menade att Nygatan var livlös och dessutom planerade kommunen att bygga en parkeringsgarage på Oxbackstomten vilket skulle lösa trafikproblemet. Men hotellet ville helst bygga på sin tomt. Frågan bordlades.

1982 väcktes frågan igen och denna gång nöjde sig Stadshotellet med en tillbyggnad som skulle ha 90 rum, konferenslokaler, simbassäng, med mera. Kommunen gav med sig och man satte omgående spaden i marken och 1984 stod sig bygget färdigt.

Stadshotellets (Quality Park Hotel) tillbyggnad och entré. Foto: Peter Karlsson
Stadshotellets (Quality Hotel Park) tillbyggnad och entré i dag. Foto: Peter Karlsson

 

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *