Hus med Historia #10 – Hotellet som blev vårdcentral

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ BYGGNADER ⌊

Byggnaden fungerade i många år som hotell och restaurang men i dag upptar en stor del av Badhotellets area av en vårdcentral.

Historien som den står nedskriven

1898 bildades ett Badhotellaktiebolag i Södertälje och man bestämde då att man skulle uppföra ett till hotell på tomten vid Järnagatan 16 för att möta efterfrågan av rum till Södertäljes gäster som sökt sig till staden för att bland annat nyttja badinrättningens olika kurer.

Redan året efter stod hotellet färdigt och då hade man utnyttjat i stort sett hela tomtet för byggnaden. Entrén var placerad i hörnet av korsningen Järnagatan/Lovisingatan och var riktigt pampig. Ungefär 50 år efter att byggnaden restes bytte hotellet namn till Hotel Bristol – det markerade att badepoken var över.

Bristol gick i konkurs. På den vita lappen på dörren står det "stängt". Arkivfoto: Thomas Brandt
Bristol gick i konkurs. På den vita lappen på dörren står det ”stängt”. Arkivfoto: Thomas Brandt

För 38 år sedan

Den 24 januari 1978 skriver LT att Bristol förklarats i konkurs. Detta efter att restaurangens nya ägare sedan 1974 hade obetalda skatter och avgifter på över 250 000 kronor plus flera obetalda leveranser och löner. Dagen efter (19 januari) att konkursen var ett faktum försökte båda direktörerna att stjäla en billast med sprit, cigaretter och mat för egen räkning från restaurangen.

Konkursförvaltaren anade dock ugglor i mossen och begav sig tillsammans med polis till restaurangen där direktörerna togs på bar gärning när de var i färd med att länsa restaurangen på det värde som fanns kvar.

När polisen kom in på hotellet försökte den ene av direktörerna att smita i väg men greps av polis på baksidan av restaurangen. De både fördes till polisstationen för förhör och släpptes senare men spritförrådet togs i beslag så gästerna under de två sista dagarna man fick ha öppet kunde inte serveras någon sprit.

Om det inte vore nog utbröt en brand i Bristols källare under sista dagen restaurangen höll öppet. Om inte brandkåren varit snabbt på plats kunde kulturarvet gått upp i rök. Branden misstänktes vara anlagd och var dessutom den andra branden i Bristols källare på kort tid.

Ett par dagar senare inkom en insändare till LT där personen (direktören) berättar en annan version av händelseförloppet. Han skrev att han kört dit varorna för att kunna ha öppet under helgen och att samtalen med polis och konkursförvaltaren gått lugnt och stilla efter att ha delgivits konkursen.

LT svarade att man fått uppgifterna av polisen och konkursförvaltaren hade bekräfta att det som skrivits i tidningen var korrekt. Två sakfel hade det dock blivit. Det fanns bara en direktör och delgivningen av konkursen försökte att lämnas på torsdagen men blev av först på fredagen.

Ganska omgående kunde LT meddela att Bristol skulle uppstå. Men då under namnet ”Restaurang” och inte ”Hotell” då hotelldelen på andra och tredje våningen i många år bara använt sporadiskt. Den nya ägaren meddelade på våren om sina planer.

”Södertäljeinvånarna skall få tillbaka atmosfären från det gamla badhushotellet. Efter renoveringen skall mycket av sekelskiftesstilen finnas med i inredningen, maten skall vara vällagad och god och musiken skall vara så dämpad att man skall kunna använda vanlig samtalston vid borden.” sa den nya ägaren.

Men Nya Bristol blev inte långvarig. Redan efter ett verksamhetsår bombades lokalen igen på nytt. LT_Redaktion018-1-350Detta efter att ansvariga dragit på sig skulder på 1,7 miljoner kronor. Dessutom misstänktes ett flertal brott som bedrägerier.

Men turerna kring en restaurang i pampiga badhotellet slutade inte där. Åtta månader senare slog man upp portarna för en ny restaurang igen. Denna gång under namnet Jacob Oscar. Dessutom planerade man, bland annat Skolförvaltningen, att göra om hotelldelen till kontor.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *