Lill-Janne knäckte de gamla polarna

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 35 ÅR SEDAN ⌊

Matchhjälte. Jan ”Lill-Janne” Eriksson blev matchens lirare efter sina två mål. Arkivfoto: Kjell Gustavsson
Matchhjälte. Jan ”Lill-Janne” Eriksson blev matchens lirare efter sina två mål. Arkivfoto: Kjell Gustavsson
Det var rekordjämnt i botten­ av elitserien, en stor ungdomsliga hade avslöjats­ och i Järna hade det delats ut utmärkelser.
Återblickar. Den 13 februari­ 1981 toppar LT med att polis­en avslöjat en stor ungdomsliga. 16 ungdomar i åldrarna 12 till 16 år var misstänkta­ för mordbränder, inbrott och skadegörelse för miljon­belopp. Fyra Södertäljebor misstänktes ha agerat hälare­ åt ungdomsligan.
För första gången någon­sin­ delades Järnabragden ut. De första bragderna­ gick till föreningen Järna sportklubbs bordtennissektion och Rickard Berglind – för hans arbete med drogfria danskvällar för ungdomar.
I utgåvans ­mittenparti kunde läsarna ta del av ­historien om hantverksbyggnaden i Centrifugen – Södertäljes äldsta industri­byggnad. LT berättar att Scanias historia tog fart där.
När AB Atlas i Stockholm bildades 1873 och köpte upp Ekenbergs Vagnfabrik som höll till i byggnaden i Centrifugen följde nämligen David Joakim Ekenbergs måg ­Philip Wersén med till Atlas. Wersén ville sedan återvända till Södertälje. Han gjorde det 1881 och bildade då företaget Vagnfabriks, ”Vabis”, i nya industri­området vid Saltskogsfjärden.
För SSK, som krigade i botten­ av elitserietabellen,­ var varje poäng mycket viktig.­ Två nya sådana hade man ordnat efter att ha beseg­rat Brynäs med 3–2. Över 6 000 personer såg på när ”Lill-Janne” hade stor show.
– Visst känns det skönt att få göra två mål på mitt ­gamla lag, sa Jan Eriksson.

Publicerat av

Peter Karlsson

2 reaktioner till “Lill-Janne knäckte de gamla polarna”

  1. Du kan ju kontakta mig så får du Täljehistoria.
    Jag boddepå /i i Lovisinsgatan 5 ovanför Bristol..
    Resten kan ju berätta när du bjuder på lunch.
    Tommy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *