Barndomshemmet stod i vägen för tåget

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 27 ÅR SEDAN ⌊

Min­nen. Gud­run Le­werth växte upp på gården Rosenberg som skulle rivas. Ar­kiv­foto: An­ni­ka Jonsson
Min­nen. Gud­run Le­werth växte upp på gården Rosenberg som skulle rivas. Ar­kiv­foto: An­ni­ka Jonsson

Planeringen av Södertälje Syd hade tagit tid men nu skulle det äntligen byggas – men även rivas.

Återblickar. I LT den 2 mars 1989 kan man läsa om Gudrun­ Lewerth och Södertälje­ Baptistförsamlings sommar­hem Rosenberg. Gudrun växte upp på platsen i Pershagen och var liksom sina föräldrar aktiva inom församlingen. När föräldrarna bestämde sig för att flytta in till centrala Södertälje 1927 var det starten på att gården senare­ skulle komma att fungera­ som sommarhem åt församlingen. Men gården stod 1989 i vägen för den nya tågstationen med tillhörande­ bro och skulle rivas.
– Sånt här får en att känna­ sig som den lilla människan. Men man kan inte hänga kvar vid det gamla, även om man har vissa känslor, sa Gudrun som menade att rivningen skulle påverka församlingen mer än henne.

I samma utgåva går det att läsa om att ett annat bygge­ skulle bli ännu mer försenat. Det handlade om Södertäljes­ nya badhus Sydpoolen som vid tidpunkten beräknades slå upp portarna i slutet av augusti 1989.

Vi får även veta att Saabs bilar sålde dåligt under 1988. Endast åtta procent av Saab-Scanias försäljning var från personbilar och om inte lastbilarna och bussarna sålt bra skulle koncern gått med förlust. Flera berörda part­er menade att det däremot inte skulle påverka Scania, där Ingvar Eriksson lämnat chefsposten till Leif Östling, eller att personbilstillverkningen skulle läggas ner.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *