SM-finalen mellan SSK och FBK 1986

inför_finalen

Inför slutspelet

Med tre omgångar kvar att avverka av elitserien säsong 1985-86 var Färjestad, Södertälje och Brynäs redan klara för slutspelet. De sista tre omgångarna skulle handla om vem som la beslag på den sista semifinalplatsen. Men även om de svenska mästarna skulle vakna upp ur formsvacka de försatt sig i och åter skulle få lyfta pokalen Le Mat.

I omgång 34 när SSK mötte jumbon AIK satsade lagen allt framåt och bjöd publiken på tolv mål. I det svängiga mötet där AIK var de som tog kommandot i sista perioden när lagen hade tre mål var avgjordes dock inte förrän AIK slog in 7-5 i tom bur.

”I tre minuter var det hockeymatch med elitserietempo men annars var det ren vänskapsmatch”, sa AIK-tränaren Per Bäckman efter matchen till LT.

SSK-tränaren Kjell Larsson var heller inte orolig för sitt lags form när Björklöven körde över de svenska mästarna med 7-0:

”Vi hittar säkert formen innan söndag”, hälsade Larsson som med sitt lag vid tidpunkten blivit nollade för andra gången under hela säsongen.

I sista omgången besegrade HV71 AIK och Djurgården slog Björklöven. Det blev då klart att HV71 knep den sista semifinalplatsen.

Södertäljes sista match inför slutspelet säsong 1985-86 var mot Brynäs. SSK ryckte upp sig och hade bättre fart under skridskorna när det nalkades för slutspel. Brynäs blev stundtals utspelade av ett taggat SSK som avslutade seriespelet med en 4-2 seger. SSK:s slutade tvåa i serien och Glenn Johansson blev vinnaren av poängligan efter sina 13 mål och 35 assist.

Försvar är bästa anfall säger en gammal tumregel. När Södertälje SK körde över HV71 i första semifinalen följde fjolårsmästarna den tesen på ett effektivt sätt. Fyra av målen gjordes av backar, Anders Eldebrink gjorde två av målen, Ulf Borg och Peter Ekroth ett varsitt. SSK vann första semifinalmötet med 7-3.

”Jag är tacksam över resultatet. Vi var illa ute i andra perioden när HV först reducerade och sedan var nära att kvittera. Då spelade HV verkligen bra. Men vi hade turen att få det viktiga 4-2-målet. Och det var verkligen viktigt”, sa tränaren Kjell Larsson efter matchen.

”Tro inte att vi ger upp. Visserligen har vi inte vunnit mot SSK denna säsong men det gör inte laget oslagbart”, sa HV71:s tränare Curt Lundmark efter matchen.

I den andra semifinalen hade inte Brynäs mycket att sätta emot Färjestad i deras första möte. Färjestad vann enkelt med 8-4. I andra matchen mellan Brynäs och Färjestad hade Färjestad ledningen med 2-0 men sedan vände Brynäs och tog hem segern med 5-2. Därmed tvingade man fram en avgörande match i Karlstad. Stor hjälte för Brynäs var Kenneth Andersson som reducerade, kvitterade och fullbordade sitt hat trick – tre mål i samma match, med att ge sitt lag ledning med 3-2 i tredje perioden.

När SSK och HV71 möttes i sitt andra möte i Jönköping fick SSK kämpa i försvaret. HV71 inledde nämligen matchen starkt och hade med sig en 2-1-ledning efter första perioden. I andra perioden fortsatte HV71 dominera matchen men denna gång var det SSK som var effektivast i målprotokollet. Leif Carlsson kvitterade genom att glida förbi en HV71 back, runda målet och skjuta mål ur liten vinkel när matchuret stod på 26 minuter.

I den 37 matchminuten ilsknade båda lagen till och till följd av det visade domaren ut spelare från höger till vänster. Lagen fick spela tre mot tre och Anders Eldebrink passade då på att solo ge ledningen till SSK med 3-2.

I den sista perioden ökade SSK på till 4-2 genom Leif Carlsson. ”R:et” som gjorde sitt andra mål för kvällen lyfte elegant upp pucken i nät i mitten av perioden efter att han fått en passning från Peter Loob. Matchen och semifinalen avgjordes sedan när Leif Carlsson i slutet av matchen passade till Anders Carlssons som inte gjorde något misstag. HV71 fick sig ett tröstmål i slutminutrarna och dominerade skottstatistiken. Men det som räknas som seger, målen, gjorde SSK flest av.

”Även om jag är missnöjd med att vi är utslaget måste jag naturligtvis vara nöjd med säsongen i stort. Vi har gjort bra ifrån oss”, sa HV:s tränare Curt Lundmark efter matchen.

”Det spelar ingen roll vilka vi får möta”, sa tränaren Kjell Larsson på frågan från LT vem han helst vill att SSK skulle möta i finalen.

”Jag är imponerad av spelarnas intensitet. De finns inte en spelare i laget som ger upp frivilligt”, la Kjell Larsson till.

I det avgörande mötet mellan Färjestad och Brynäs tappade Brynäs matchtempot rejält efter Färjestad tryckt in 3-0 tidigt i andra perioden. Det gick därefter utåt i brant backe för Brynäs som till slut förlorade matchen med 2-11. Färjestads BK och Södertälje SK blev de två som skulle göra upp om pokalen Le Mat.

”När vi inte kunde ta ledningen i numerärt överläge i början av matchen började jag ana vartåt det lutade. När dem sedan gör 3-0 och 4-0 gick luften ur oss”, sa Brynäs tränare Stig Salming som även tippade att finalen skulle komma att avgöras över fem matcher.

Bildspel SM-finalen

Sven Thunman vann SM guld med SSK 1944, 1953 och 1956. Under slutspelet var det Sven SSK-spelarna fick se öppna utvisnigsbåset när domaren dömt utvisning. Foto: Annika Jonsson

 

Peter Ekroth värvades 1983 och spelade fram till 1985 både som back och forward. 1985 blev han försvarare på heltid. Foto: Kjell Gustavsson

 

På bilden ser vi målvakten Hardy Åström, Anders Eldebrink och Färjestadsspelaren Staffan Lundh i en av matcherna. I match ett hade Färjestad ledningen med 2-0 en bit in i andra perioden. Södertälje SK tog sig dock i kragen och både reducerade och kvitterade matchen inför sista akten. SSK fick sedan en fin start i period tre genom mål av Jan Claesson. Ledningen med 3-2 höll SSK till slutet av matchen. Färjestad lyckades då kvittera matchen under ett numerärt överläge och med 85 sekunder kvar blev Staffan Lundh matchhjälten när han lyckades få in segerpucken till Färjestad. Foto: Thomas Brandt

 

Det var inte bara puckar Hardy Åström fick hålla från målet i finalmatcherna. I möte två fick publiken i Scaniarinken se en underhållande match där lagen turades om att göra mål tills fem minuter från slutsignalen. Då gjorde Peter Wallin 5-4 och Södertälje höll sedan undan och kvitterade finalen. Foto: Thomas Brandt

 

I tredje mötet ledde hemmalaget, Färjestad, med 3-1 inför sista perioden. Då gjorde Södertälje en bragdmatch! Anders Eldebrink reducerade till 2-3 genom numerärt överläge och Peter Loob kvitterade med en smart backhand under Peter ”Pekka” Lindmark. 4.01 före slutet blev Reine Karlsson stor matchhjälte när han gjorde 4-3. Reine fick pucken bakom Färjestads kasse, gick runt och när ingen attackerade honom sköt Reine ett mycket hårt skott som Peter ”Pekka” Lindmark inte hade en möjlighet att klara. Foto: Roland Thunholm

 

2-1 i matcher till Södertälje SK och det var första gången på tolv år som man besegrade Färjestad i Karlstad. Utöver den sköna vändningen var samtalsämnet om forwarden Thom Eklund (till höger på bilden) som vid ställning 2-3 till Färjestad agerade som målvakt och elegant förstörde Staffan Lundhs givna mål. Färjestad klagade förgäves. Foto: Roland Thunholm

 

Så rapp i steget får du inte vara Magnus Roupé. SSK:s Jan Claesson tar det säkra för det osäkra och fångar in den framfusige färjestadsliraren i möte fyra. Foto: Arne Adler

 

Thom Eklund i vild kamp med Färjestadsbacken Staffan Lundh. Peter Andersson framme och irriterar Hardy Åström. Domare Kjell Lind blåser för blockering. Foto: Arne Adler
SSK lyckades inte avgöra matchen hemma. Färjestad vann med 3-1. Peter Wallin (20) och tränaren Kjell Larsson närmast i bild. Foto: Thomas Brandt
Matchboll för SSK men Peter ”Pekka” Lindmark stod i vägen och grusade Södertäljes dubbelgulddrömmar. Trots att 41 projektiler skickades från SSK smet endast en förbi. ”Mitt jobb är att stå i vägen för motståndarnas skott. Det gjorde jag i den här matchen. Svårare än så är det inte”, sa Peter ”Pekka” Lindmark efter matchen. Foto: Arne Adler
Peter Ekroth, Hardy Åström i försvar mot ett Färjestadsanfall från Claes Henrik Silfver och Magnus Roupé i en av SM-finalerna. Avgörande matchen spelades på neutral plan i Karlskogas arena Nobelhallen. Efter en mållös första period fick Färjestad en drömstart i andra. Redan efter 39 sekunder kunde Erkki Laine ge FBK ledningen efter att Laine kunde slå in en målvaktsretur från Åström. Fem minuter senare kvitterade SSK genom Glenn Johansson i numerärt överläge. Foto: Thomas Brandt
Färjestad tog sedan över matchen och tog åter ledningen då Laine gjorde sitt andra mål. Inför sista perioden hann Laine även bokföras för en assist till Fredrik Olausson 3-1 mål. På bilden ser vi Peter Loob som stoppas av Mats Lusth från att ta sig fram till Peter ”Pekka” Lindmarks kasse i en av SM-finalerna. Foto: Thomas Brandt

 

I den allra sista perioden av SM-finalspelet kämpade tappra SSK vilket gav en tidig reducering genom Thom Eklund men längre än så kom man inte utan Färjestad kunde stoltsera sig som svenska mästare för andra gången i klubbens historia. På bilden gratulerar Peter Ekroth Magnus Roupé till SM-segern i ishockey 1986. Foto: Roland Thunholm

 

Ulf Borg, Hardy Åström, Peter Loob, Stefan Jonsson och Jan Claesson deppar. Foto: Roland Thunholm

 

Trots både Peter Ekroth och Thom Eklund gjorde allt vad de kunde fick laget lämna ifrån sig mästerskapet till Färjestads BK. Foto: Roland Thunholm

 

Färjestad spelarna dansar runt med den åtråvärda Le Mat-pokalen. Foto: Roland Thunholm

 

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *