Hon överlevde nazisternas fångläger

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 28 ÅR SEDAN ⌊

Fann styrka. ”Jag fick inte vara rädd. Jag slog ifrån mig för att kun­na över­leva”, sa Ma­ri­an­ne Beck.Ar­kiv­foto: Roland Thun­holm
Fann styrka. ”Jag fick inte vara rädd. Jag slog ifrån mig för att kun­na över­leva”, sa Ma­ri­an­ne Beck. Ar­kiv­foto: Roland Thun­holm

Återblick.
I LT:s utgåva den 14 mars 1988 kan man ta del av 87-årige Marianne Becks berättelse om när hon överlevde nazisternas illgärningar. Marianne Beck bodde sedan 1948 i Södertälje i en liten etta på Kottstigen med utsikt över kanalen.
Men innan hon kom till tryggheten i Södertälje hade hon flyttats runt bland flera av tyskarnas fångläger.
Hon föddes i Pilsen i Tjeckien men bodde större delen av sin barndom i Prag.
I februari 1942 hamnade hon i sitt första fångläger – Theresienstadt. Där arbetade hon som städare och dottern, Doris, i Gestapos trädgårdsodlingar.
– Vi hade ingen aning om förintelselägren. Vi trodde att de yngre, som transport­erades bort, kom till arbetsläger och de äldre till ålderdomshem, berättade hon.
I maj 1944 flyttades de till Auschwitz och lyckades överleva genom att frivilligt acceptera tvångsarbete. Året efter flyttades de till Bergen-Belsen där de två veckor efter ankomst befriades.

Publicerat av

Peter Karlsson

2 reaktioner till “Hon överlevde nazisternas fångläger”

 1. Vilket bra inintiativ. Kul med tillbakabickarna. Har du någon artikel med någon som suttit i Stalins läger och överlevt?
  De var ju som bekant många fler som deporterades, så rent statistiskt borde det finnas många eller hur?
  Mvh Rein Lallo

  1. Roligt att du gillar återblickarna. Jag ska ner och gräva i arkivet igen efter påskhelgen. Kollar upp din förfrågan om det finns något av intresse att återpublicera.
   Mvh Peter Karlsson

   Edit: Jag har sökt efter Stalin i LT:s arkiv mellan 1978 och 1993 men fann inga reportage gjorda denna tidpunkt om det du eftersöker.
   Mvh Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *