Kanotsafari på bajsvatten i kloaken

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 33 ÅR SEDAN ⌊

Inte så farligt. Trots att avföring, dambindor och kondomer gled förbi lyckades de hålla masken. Arkivfoto: Thomas Brandt
Inte så farligt. Trots att avföring, dambindor och kondomer gled förbi lyckades de hålla masken. Arkivfoto: Thomas Brandt

Återblick.
Det finns säkerligen få som skulle bege sig ner i kloaken och åka på bajsvatten från 160 000 människ­or. Men LT:s report­er Björn Öijer och fotograf Thomas Brandt kläckte idén i jakt på intressanta reportage. För visst väcker det undran var det du spolar ner i toaletten tar i vägen?
I detta stora reportaget, publicerat i LT den 30 mars 1983 beger sig journalisterna tillsammans med två anställa på Himmerfjärdens reningsverk ner i kloaken vid Bergvik där dassvatten från Nykvarn och Enhörna kom forsande. De fick dock gå en bit in i tunneln innan de kunde sjösätta jollarna.
Tunneln som sprängdes i början av 1970-talet tog 7,5 timme att färdas i till gängets mål: Himmerfjärdsverket vid Skansundet.
Under sin färd dit fantiserade de om kanonsafari – ”resan du aldrig glömmer” – och bevittnade mängd­er med injektionssprutor, bäbisnappar och liv i form av växter som frodades i en för människan osund miljö.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *