SBBK-herrarna försvarade SM-guldet

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 25 ÅR SEDAN ⌊

Mäs­ta­re. Bill Ma­ga­ri­ty, Peter Mell­ström och Rich Strong höjer se­ger­buck­lan ef­ter SM-fi­nalen 1991. Ar­kiv­foto: Ing­emar Björ­ling
Mäs­ta­re. Bill Ma­ga­ri­ty, Peter Mell­ström och Rich Strong höjer se­ger­buck­lan ef­ter SM-fi­nalen 1991. Ar­kiv­foto: Ing­emar Björ­ling
Åter­blick. I LT den 2 ap­ril 1991 går det att läsa att Ar­vi­kas damer be­segrade SBBK:s även i den tredje SM-fi­nalen och ti­tu­lerade sig där­med åter­i­gen som SM-mäs­ta­re. Bätt­re gick det för SBBK:s herrar som hade skaffat sig ett bra läge in­för den tredje SM-fi­nalen mot Al­vik. SBBK ledde då fi­nalen med 2–0.
I ut­gå­van den 5 ap­ril går det att läsa att SBBK be­segrade Al­vik även i den tredje SM-fi­nalen och där­med hade man för­svarat SM-guldet samt blivit mäs­ta­re fyra gånger de senaste fem åren. Matchen be­skrivs varit myc­ket jämn där straff­kasten kom att bli av­gö­ran­de. SBBK fö­rde näm­li­gen spelet och var i ledning hela matchen. Al­vik tvingades därför spela hårt och drog då på sig många fouls.

När slut­­sig­nalen ljöd skrek spe­la­r­na ut sin gläd­je. Fans och fo­to­grafer stormade planen och när ce­re­mo­nin var över läm­nade spe­la­rna Täl­je­hal­len och fort­satte festen i Syd­poo­len.

Bildspel:

I fel lag? Nej, så var det inte. Kicki Johansson, en av de största inom svensk basket, lämnade SBBK 1987 för spel med Arvika där hon hade stor del i Arvikas dominans under första halvan av 1990-talet. 1991 besegrade man SBBK:s damer i finalen. Arkivfoto: Roland Thunholm
Samtidigt pågick en kamp mellan SBBK:s herrar och Alvik. I det andra mötet fick man dock vänta på striden då SBBK:s Jens Tillman var i farten under uppvärmningen dunkade plexiglaset i miljoner bitar. Det tog 40 minuter att byta glas och SBBK fick värma upp i omklädningsrummet. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt
Samtidigt pågick en kamp mellan SBBK:s och Alviks herrar. I det andra mötet fick man dock vänta på striden då SBBK:s Jens Tillman var i farten under uppvärmningen dunkade plexiglaset i miljoner bitar. Det tog 40 minuter att byta glas och SBBK fick värma upp i omklädningsrummet. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt
Det slutade ändå i SBBK-jubel. Södertälje vann matchen med 70-68 och öppnat för ett fint läge att bli mästare för fjärde gången på fem år. På bilden ses Peter Borg och Reda Bentebra. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt
Det slutade ändå i SBBK-jubel. Södertälje vann matchen med 70-68 och öppnat för ett fint läge att bli mästare för fjärde gången på fem år. På bilden ses Peter Borg och Reda Bentebra. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt
I fel lag - del 2? Tredje matchen blev en ännu jämn tillställning men Alvik med SBBK-bekanta Per Stümer, längst till vänster, fick kämpa i underläge hela matchen och kom aldrig ikapp SBBK som vann med 95-84 och försvarade guldet. Per Stümer hade tidigare vunnit SM med SBBK två gånger. Fick i stället trösta sig med silvermedalj denna gång. Arkivfoto: Ingemar Björling
I fel lag – del 2? Tredje matchen blev en ännu jämn tillställning men Alvik med SBBK-bekanta Per Stümer, längst till vänster, fick kämpa i underläge hela matchen och kom aldrig ikapp SBBK som vann med 95-84 och försvarade guldet. Per Stümer hade tidigare vunnit SM med SBBK två gånger. Han fick i stället trösta sig med silvermedalj denna gång. Arkivfoto: Ingemar Björling
Efter att ha firat guldet i Täljehallen fortsatte festen i Sydpoolen. Här ses Peter Mellström, Mats Apell och Rich Strong. Arkivfoto: Staffan Löwstedt
Efter att ha firat guldet i Täljehallen fortsatte festen i Sydpoolen. Här ses Peter Mellström, Mats Apell och Rich Strong. Arkivfoto: Staffan Löwstedt
Reda Bentebra, Jens Tillman och SM-bucklan var trion som stannade längst i vattnet på SBBK:s guldfest. Arkivfoto: Staffan Björling
Reda Bentebra, Jens Tillman och SM-bucklan var trion som stannade längst i vattnet på SBBK:s guldfest. Arkivfoto: Staffan Löwstedt
Alla mästarna på bild. Arkivfoto: Roland Thunholm
Alla mästarna på bild. Arkivfoto: Roland Thunholm

Läs mer: SBBK-herrarnas första SM-tecken
SMMK-damernas gyllene era
Läs mer: SBBK-damernas gyllene era
SBBK-herrarnas andra SM-guld
Läs mer: SBBK-herrarnas andra SM-guld

 

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *