Samvaro på många platser i kommunen

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 34 ÅR SEDAN ⌊
Nyinflyttade. Familjen Göransson på sitt första valborgmässofirande vid Hökmossbadet.Arkivfoto: Bengt Dahlstedt
Nyinflyttade. Familjen Göransson på sitt första valborgmässofirande vid Hökmossbadet. Arkivfoto: Bengt Dahlstedt

Folkmassor hade samlats. Först brann vårbrasor sedan demonstrerade man mot krig och orättvisor.

Återblickar. I LT:s utgåva den 3 maj 1982 går det att läsa om ­valborgsmässoafton och de olika demonstrationstågen som vandrat på Södertälje kommuns gator.
LT hade varit på många platser i kommunen. Från Frälsningsarméns brasa till fotbollsföreningens. Från den lantliga idyllen till den bullrande fritidsgården. Allt medan solen sjönk, månen steg, brasorna brann och fött­erna frös.
Dagen därpå hade Christina Sandberg och många andra samlats på ­Stora ­torget. Hon skulle bära Södertäljes socialdemokrat­iska kvinnoklubbs fana i tåget för 28:e året.
Flera demonstrationståg tågade därefter till Stadsparken där det skulle hållas flera tal. Längs vägen stod Södertäljebor och kunde läsa plakat som: ”Arbete åt alla”, ”Mera bagis till dagis” och ”Bort med alla vapen”.
Nyhetshändelser denna vecka var bland annat att Hasse Mattsson ville rädda Oaxens post, planen för hur Stora torget skulle se ut efter rådhusflytten var klar, HSB köpte tio hus i Fornhöjd­en och en läkare i Fruängen mördades av en Södertälje­bo. En man hade av oklart skäl huggit vilt omkring sig med kniv på en mottagning.
Sveriges mest sålda bil­modeller vid denna tidpunkt var Volvo 240 och Saab 900.
Utrikesnyheterna i samtliga utgåvor denna månad domineras av britterna och argentinarnas krig om Falklandsöarna.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *