Patriarken Zakkas besök stördes

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 30 ÅR SEDAN ⌊
Många gladdes. Sve­ri­ge fick be­sök av en sy­risk-or­to­dox pat­ri­ark för första gången se­dan 1977. Ar­kiv­bild: Bengt Dahl­stedt
Många gladdes. Sve­ri­ge fick be­sök av en sy­risk-or­to­dox pat­ri­ark för första gången se­dan 1977. Ar­kiv­bild: Bengt Dahl­stedt

Scaniarinken stod i fokus när ett kyrkligt överhuvud kom på besök. Men besöket gick inte enligt planerna.

Återblickar. Den 17 maj 1986 besökte syrianernas/assyriernas kyrkliga överhuvud – patriarken Igna­tios Zakka I Iwas – Södertälje. Besöket gick det att läsa om i LT den 20 maj. Då fick man även veta att den religiösa festen, som tusentals deltog i, hade störts av ett bombhot.
Patriarken, som besökte Sverige för första gången, hade anlänt på ­lördagen. Han besökte först Olof Palmes grav – ett önskemål från honom själv. Vidare möttes han av tusentals glada kyrkomedlemmar i Geneta. På söndagen fortsatte festen i Scaniarinken, som fick evakueras efter att en man ringt till polisen och bombhotat arenan. Efter en halvtimme gav polisen klartecken att alla kunde återvända.
I en intervju med LT säger patriarken bland annat att han är lycklig över att få besöka kyrkomedlemmar i så många länder. Hans råd till de som var i Sverige var att jobba hårt och engagera sig i sitt lands uppbyggnad.
I LT vid denna tidpunkt fick man även veta att SSK:s målvakt Hardy Åström la plocken på hyllan och att polisen såg ett samband mellan ett värdetransportrån
i Stockholm och ett rån mot en Servusbutik i Grusåsen. I media fick rånarna senare namnet ”Maskeradligan”.
Det bråkades även om var en helikopterplatta ­skulle placeras, var skulpturen ”Visdomens brunn” skulle stå och SACO gick ut i strejk.

Publicerat av

Peter Karlsson

4 reaktioner till “Patriarken Zakkas besök stördes”

 1. Det måste nog ha varit den gången, då ärkebiskopen kom på besök, då LT behagade aprilskämta med sina läsare för då skrev de att hela gågatan skulle spärras av, att alla kvinnor skulle ha huvudbonad och att hattaffären i Domushuset passade på att rea ut olika modeller.

  Det är nog det enda aprilskämtet jag har svalt med hull och hår. Jag minns att jag blev så himla arg. Tyckte det var diskriminering mot oss kvinnor och tänkte nästan gå ut och göra en slags motdemonstration. Jag gissar att ingen skulle komma på tanken idag att göra ett likadant aprilskämt. Det är ju inget att skoja om längre.

  1. Det du skriver stämmer inte. LT har inte skämtat om något sådant. 1986 skojade man om att kommunen köpt in manuella cykelgräsklippare och alla gräsytor skulle klippas med fotkraft. Året före lurades man med att den omdiskuterade nakenskulpturen ”Betty” skulle placeras framför Gamla rådhuset. 1987 hade deklarationerna hamnat på Tvetatippen. LT skämtade om att Skatteverket inte längre behövde uppgifterna. Alla uppgifter skulle tas fram med hjälp av datorer. Jag har även skrivit tidigare om LT:s aprilskämt under andra år och inte stött på något sådant skämt. Så det måste varit en annan tidning som skojat med sina läsare i såna fall.
   Mvh Peter Karlsson

   1. Jag vet med 100% säkerhet att det stämmer. Det händer att jag besöker KB och då ska jag leta upp artikeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *