Konstnärer ville ta över historiskt hus

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 33 ÅR SEDAN ⌊
Be­skyd­da­re. Ett gäng konst­närer ville ta över Salt­skog gård. Ar­kiv­foto: Bengt Dahl­stedt
Be­skyd­da­re. Ett gäng konst­närer ville ta över Salt­skog gård. Ar­kiv­foto: Bengt Dahl­stedt

Efter pingst och ledighet var det dags att jobba igen. För ett tiotal konstnärer handlade det om att rädda Liljevalchs hem.

Återblickar. I LT den 24 maj 1983 kunde läsarna ta del av pingstens hemska trafik­olycka där fyra berusade ungdomar frontalkrockat med en bil med tre vuxna och tre barn. Ingen skadades allvarligt men några av dem fick följa med till sjukhuset.
På nyheterna gick det även att läsa om den rivningshotade Saltskog gård. Ett tiotal konstnärer hade nu tagit saken i sina händer och förhandlade med Södertälje­ kommun att ta över byggnad­en. Tanken var att bilda en stiftelse som skulle hyra ut lokalerna till konstnärer.
Bläddrade man vidare i denna utgåva fick man veta att budget inte gick ihop och kommunen tagit beslutet att skjuta upp den nya idrottsplatsen i Nykvarn och Järna­ IP skulle få vänta­ på nya omklädningsrum. Även en påtänkt fritids­lokal i Enhörna­ och kiosk- och personalbyggnad vid Skans­sundet hade blivit uppskjutna.
Under pingsten är det många som gifter sig. Det uppmärksammades i tidningen liksom att Fornbacka­skolan fyllde tio år och firade med sång, tal och en 20 meter lång tårta.
SSK var på jakt efter nyförvärv. Ett av dem var Jarmo Mäkitalo.
Andra nyheter var att drottning ­Elizabeth II av England besökte Sverige och antroposoferna hade fått klartecken av Södertälje­ kommun att bygga Vidar­kliniken i Järna.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *