Miljö-Pelle – skräpets fiende nummer ett

⌉ SÖDERTÄLJE ¦ FÖR 33 ÅR SEDAN ⌊
Ak­tiv. Mil­jö-Pelle kämpade stän­digt för bätt­re mil­jö i Sve­ri­ge. Ar­kiv­foto: Arne Adler
Ak­tiv. Mil­jö-Pelle kämpade stän­digt för bätt­re mil­jö i Sve­ri­ge. Ar­kiv­foto: Arne Adler

Återblick. Han hette Per Ögren men var mer känd som ”Miljö-Pelle”. Anledningen var enkel: under hela sitt liv hade han arbetat hårt för en renare miljö. I LT den 24 maj 1983 fick man veta att Pelles insamling av gamla burkar hade genomförts framgångsrikt. Hela 384 000 burkar hade Södertäljeborna lämnat in då man fick ett par öre som tack.
Att få pant för burkar var något Pelle hade arbetat med i många år samtidigt som han drev andra kampanjer som insamlande av skrotbilar och batterier.
När Pelle fyllde 60 år 1986 berättade han i LT att hans engagemang tog fart 1953 när burken kom. Han tyckte­ att det såg så skräpigt­ ut längs vägarna och övertalade­ en butik att betala ett öre per burk. Med tiden nappade flera butiker på idén medan öressumman stadigt ökade. Till sist slog Pelles system igenom i hela landet med en ny returburk som gav 25 öre i pant.
Per Ögren avled två månader efter sin 60-årsdag.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *