Sommaren då en ny världsstjärna föddes (Björn Borg – Den historiska segern – Del 1 av 4)

I år fyller Björn Borg 60 år. Det var 42 år sedan killen från Södertälje tog sin första riktigt stora seger. Sin första Grand slam-titel.

På LT:s nostalgiblogg kan ni denna vecka läsa en artikelserie som publicerades i LT för 22 år sedan och är skriven av Johan Esk. Artikelserien handlar om de där dagarna i Paris 1974 när Södertäljes största idrottsman genom tiderna tog klivet upp bland världsstjärnorna.

Men vi börjar i Södertälje. I juni 1956.

Lika lovande i hockey var Björn Borg också, här efter en seger 1969. Till höger Björn, sex månader gammal, med mamma Margareta. Foto (stora bilden): Kenneth Jonasson. Foto: (lilla): FLT
Lika lovande i hockey var Björn Borg också, här efter en seger 1969. Till höger Björn, sex månader gammal, med mamma Margareta. Foto (stora bilden): Kenneth Jonasson. Foto: (lilla): FLT

Onsdagen den 6 juni 1956 var solig och blåsig. 1 500 personer firade Svenska flaggans dag på IP och i Stockholm var drottning Elizabeth på statsbesök.

Det var också dagen då Björn Borg föddes.


Text: Johan Esk
Publicerad: 17 maj 1994


18 år och tio dagar senare är killen från Södertälje på väg att ta sin riktigt stora seger – Öppna franska mästerskapen.

Sommaren har kopplat greppet om Paris. Det är tryckande värme i Roland Garros tennisgryta. 9 000 åskådare på läktaren och två finalister på centercourten.

Björn Borg mot spanjoren Manuel Orantes.

”Jag tror nästan jag drömmer”

Borg vinner. Och tennisvärlden har fått en ny världsstjärna.

– Jag tror nästan att jag drömmer, säger han efter segern.

Det är ingen dröm. Det är bara ett av många ovanliga kapitel i en ovanlig berättelse om en ovanligt stor idrottsman.

Det hela började drygt 20 år tidigare. Den 6 juni – på Sveriges nationaldag – 1956 föder Margareta Borg sitt första och enda barn. Hon och hennes make Rune bestämmer sig för att döpa barnet till Björn Rune Borg.

Familjen bor på Torekällgatan. Rune jobbar på Henrikssons herrekipering och Margareta är dagmamma. Just Torekällgatan och pappa Rune är två viktiga delar i början av berättelsen om världens kanske bäste tennisspelare genom tiderna.

Rune Borg spelar bordtennis på fritiden. Björn hänger med och spelar själv sin första tävling när han är sju år. Det blir en tredjeplats i Södertälje BTK:s klubbmästerskap och Björn får sin första medalj. Någonsin.

En tid senare vinner pappa Rune Södertäljemästerskapen. Efter segern får han välja fritt från ett prisbord som bland annat innehåller ett spinnspö – och ett tennisracket. Rune tvekar. Känner på spinnspöet. Men väljer ändå tennisracket.

Med det racket ställer sig Björn och börjar träna mot den världsberömda garageväggen på Torekällgatan. Och redan här, vid garageväggen, har Björn Borg två av detaljerna som senare ska bli hans starkaste sidor i sitt spel.

Det ena är envisheten. Björn låtsas att han är Sverige och ”Sverige” får en poäng om han kan slå bollen mot väggen mer än tio gånger. Annars får USA poäng.

Det andra är tvåhandsfattade slagen. Racketen väger 360 gram. Det är ovanligt mycket även för en gammal trärack och det är en av förklaringarna till att Björn Borg får sin speciella spelstil.

För att orka slå bollen timme ut och timme in mot garaget är han helt enkelt tvungen att använda båda händerna. Senare släpper han ena handen i sina forehandslag.

Men den tvåhandsfattade backhanden tar Björn Borg med sig. Till Roland Garros, Wimbledon och andra platser jorden runt. Långt ifrån banorna där Björn Borg började spela ”på riktigt”.

– Vi hade en grupp killar som var 8-9 år, säger Hans Ilme som var Björn Borgs första tränare. Vi spelade i Badparken på sommaren och vid Bårsta IP på vintern. Sedan åkte vi runt i en lånad buss från Scania för att spela turneringar.

Redan på den tiden skiljer sig Björn Borg från andra killar i samma ålder.

– Han slog tillbaka allt. Han jobbade på precis alla bollar, minns Hans Ilme.

Men stenansiktet, det där uttryckslösa som senare skulle knäcka så många motståndare, har han inte lagt sig till med än.

– Nej, på den punkten var Björn Borg som alla andra. Han skrek, kastade tacket och grät när det gick dåligt.

”Han var en jäkel på att åka skridskor”

Förutom envisheten är det ingen som beskriver något speciellt hos den unge Björn. Han är som de flesta andra killar i Oxbacksskolan i mitten av 1960-talet. Skillnaden är att han har lite större talang än de andra. Inte bara i tennis. Utan även i fotboll och ishockey.

Björn börjar spela ishockey i SAIF. Går sedan till SSK och spelar där i tre år. De två sista åren är han center i det lag som går till final i S:t Erikscupen. SSK förlorar båda finalerna. Men för Björn går det bra.

– Det sista året fick han (Björn Borg) priset som matchens lirare i kvarten, semi och finalen, berättar Glenn Johansson som senare blev stor SSK-stjärna.

– Han var duktig i ishockey. Han var ganska lång på den tiden. Och snabb, en jäkel på att åka skridsko. Men han ville ogärna släppa ifrån sig pucken. Jag tror mycket väl att han hade blivit en stjärna om han fortsatt i ishockeyn. Med den inställningen.

Glenn Johansson tror ändå att det var ett enkelt val Björn Borg gjorde när han var 13 år. Det är då han bestämmer sig för att sluta med ishockeyn. Och satsa allt på tennisen.

Björn har lämnat Södertälje Tennisklubb och spelar numera för SALK i Bromma. Bakgrunden till klubbytet är ett återbud. I Badparken. På våren 1966.

Björn Borg har ännu inte fyllt tio år när tennisförbundets tränare Percy Rosberg kommer till Badparken. Meningen är att han ska ge det stora löftet Leif Johansson och några andra killar en lektion. En av smågrabbarna blir sjuk och en annan liten, ljus kille får chansen. Han heter Björn Borg.

– Han var den klart yngsta i gruppen. Meningen var att han bara skulle fylla ut så att det blev fullt antal, säger Percy Rosberg.

– Jag spelade mot varje kille en kvart och den kvart jag hade mot Björn Borg var klart jobbigast. Han hade så fruktansvärt snabbt fotarbete. Den där lilla lintotten sprang ifatt bollen var den än hamnade och grävde över den. Det var otroligt vilken energi han hade.

Efter träningen säger Percy Rosberg att han tycker att Björn Borg ska satsa på tennisen. Det är första gången den unga talangen får höra det.

Det är långt ifrån den sista.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *