Ut i stora världen (Björn Borg – Den historiska segern – Del 2 av 4)

I år fyller Björn Borg 60 år. Det var 42 år sedan killen från Södertälje tog sin första riktigt stora seger. Sin första Grand slam-titel.

På LT:s nostalgiblogg kan du denna vecka läsa en artikelserie som publicerades i LT för 22 år sedan och är skriven av Johan Esk.

Artikelserien handlar om de där dagarna i Paris 1974 när Södertäljes största idrottsman genom tiderna tog klivet upp bland världsstjärnorna.

I måndags publicerades del ett om hur det började för Björn Borg hemma i Södertälje. I dag fortsätter vi. Ut i tennisvärlden.


Hemma mellan segrarna. Björn vann turneringen i Rom. Åkte hem till pappa Rune och mamma Margareta och firade sin 18-åriga födelsedag. Åkte sedan till Paris och tog sin största seger någonsin. Tennisvärlden hade öppnat sig för Björn Borg. Foto: Björn Lindström
Hemma mellan segrarna. Björn vann turneringen i Rom. Åkte hem till pappa Rune och mamma Margareta och firade sin 18-åriga födelsedag. Åkte sedan till Paris och tog sin största seger någonsin. Tennisvärlden hade öppnat sig för Björn Borg. Foto: Björn Lindström

 

För vanliga ungdomar är tonåren den tid när man bryter upp från föräldrarna och upptäcker kärlek och alkohol. För Björn Borg var tonåren den tid då han upptäckte världen.

Tennisvärlden.


Text: Johan Esk
Publicerad: 18 maj 1994


Tennisförbundets tränare Percy Rosberg är inte bara den förste som säger att Björn Borg ska satsa på tennisen. Rosberg är också en av de som ligger bakom att Björn byter klubb. Han lämnar Södertälje TK och går till SALK, Bromma.

Och pendlandet mellan Södertälje och Stockholm börjar. För det mesta åker Björn själv upp med pendeltåget och pappa Rune – som senare lämnar Henrikssons klädaffär och köper Torekälls livs – kör sedan hem honom. Eller direkt till hockeyträningen.

Något år senare är Percy Rosberg med Björn Borg nere i Båstad.

”Han spelar så ful tennis”

Det är finalspel i Kalle Anka. Björn Borg spelar i fem olika klasser och springer mellan banorna.

– Journalisterna såg honom på varenda bana, berättar Percy Rosberg. Och med den tennisen. Han vevade med sin forehand, flera meter över nätet om det behövdes, och sin tvåhandsfattade backhand. De sa åt mig: ”Du måste ändra tekniken. Han spelar ju så ful tennis.”

Han säger till Björn Borg vad journalisterna sagt. Sedan säger han att det är upp till Björn och att han kan räkna med Percys stöd. Vad han än väljer för spelstil.

– Då sa Björn bara: ”Den här sortens spel gillar jag. Det här vill jag hålla på med.”

Redan då var Björn Borgs uppfattning om hur tennis ska spelas att man vinner matcher genom att inte förlora sina poäng. Man får mer poäng än vad man själv kan göra. Och det viktigaste av allt – viktigare än att spela underhållande, viktigare än att bjuda publiken på något extra – är att vinna.

Sedan går det i rasande fart för Björn Borg. 1968 vinner han skol-SM – efter att ha vunnit finalen med 6-0, 6-0! 1970 blir han den yngste finalisten någonsin i Kungens Kanna. Och året efter vinner han turneringen.

Tennisjournalisten Björn Hellberg frågade efter segern ”Tror du att du någon gång kommer att vinna Wimbledon?”

Svaret är lika kort som klart:
– Ja.

– Det var inte skrytsamt och han fnissade inte. Det var bara som ett konstaterande, säger Björn Hellberg.

Hösten 1971 – När Björn Borg bara är 15 år – tar Björn Borg också ett set av den jugoslaviska stjärnan Zeljko Franulovic och nu funderar han allvarligt på att hoppa av skolan. Så blir det också.

Björn Borg slutar nian i Blombackaskolan i april. Många har sagt att han aldrig fick något slutbetyg. Men så var det inte. Det blir femma i kristendom, slöjd och gymnastik och ett slutbetyg på 4,1.

– Jag var tveksam till att Björn Borg skulle hoppa av skolan, minns Per Albertsson, som var rektor vid Blombackaskolan 1972. Han var så ung för att göra ett sånt yrkesval.

– Jag har aldrig varit med om att någon hoppar av skolan för att satsa på idrott. Varken förr eller senare. Men så var ju Björn Borg en väldigt ovanlig idrottsman också.

När Per Albertsson träffar familjen Borg frågar han Björn vad denne ska göra om han kliver ut från huset där de sitter, blir påkörd av en bil, skadar armen och tvingas sluta spela.

Björn Borg svarar:
– Om jag inte tillhör den yttersta världseliten om något år, då ska jag sluta med tennisen.

Han behöver inte sluta. Bara några veckor senare kommer genombrottet.

Sverige ska möta Nya Zeeland i Båstad i Davis cup. Kaptenen heter Lennart Bergelin och han har tidigare träffat Björn som prisutdelare vid Kungens Kanna 1970. Nu tar han sensationellt ut det unga löftet i laget.

”Björn tävlade på träningen”

– Det är klart att det blev mycket diskussion när jag tog ut en så ung kille, säger Lennart Bergelin. Jag tvekade aldrig, men Björn själv var nog den som minst trodde att han skulle komma med.

Motståndaren i DC-debuten är Onny Parun. En spelare som tillhör de tio, femton bästa i världen. Naturligtvis är han storfavorit. Naturligtvis tar han ledningen med 2-0 i set.

Hade vi vetat vad vi vet i dag hade vi kunnat skriva att Björn Borg naturligtvis vände och vann matchen. Men på den här tiden har Björn ännu inte hunnit skämma bort oss med sina makalösa vändningar. Därför är det en skräll som hörs i hela tennisvärlden.

Lennart Bergelin följer de olika DC-spelarna ut i världen. Allra mest följer han Björn Borg. Från vissa håll får han till och med kritik för att han ägnar för mycket tid åt Borg. För lite åt andra.

Det är under de här åren Björn Borg och Lennart Bergelin lägger grunden för det samarbete som ska ge så många segrar. När Lennart Bergelin slutar som DC-kapten blir han Borgs personlige tränare. Men redan vid debuten ser han något speciellt hos Borg.

– Björn hade en sak som var beundransvärd – han tävlade på träning. Det är inte många som orkar att även se träningen som en match, säger Bergelin.

De två lär känna varandra. De lär sig veta hur den andre fungerar. Hur den andre ville ha det på träningsbanan.

– Så länge Björn var koncentrerad var det ingen idé att försöka komma med åsikter. Han ville inte att man skulle prata mellan sidbytena eller så. När jag märkte att han tappade koncentrationen, då brukade jag börja prata med honom.

Sent på hösten 1972 ser Lennart Bergelin hur Björn Borg slår hemmaspelaren Jan Leschly i finalen i Köpenhamn. Det är en match få kommer att minnas.

”Firade hemma i Södertälje”

Men det är den dagen Lennart Bergelin förstår att Björn Borg kan bli bäst. Bäst i världen. Två år senare är han det – i alla fall på grus.

Den 3 juni vinner Björn turneringen i Rom och dagen efter åker han till Paris. Enligt nyhetsbyråerna. Sanningen är att Björn Borg tar ett flyg till Sverige för att på torsdagen fira sin födelsedag hemma i Södertälje.

Samma dag som han fyller 18 år åker han till Paris. Och samma dag inleder han turneringen som ska bli hans första Grand slam-seger.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *