Vägen mot final (Björn Borg – Den historiska segern – Del 3 av 4)

I år fyller Björn Borg 60 år. Det var 42 år sedan killen från Södertälje tog sin första riktigt stora seger. Sin första Grand slam-titel.

På LT:s nostalgiblogg kan du denna vecka läsa en artikelserie som publicerades i LT för 22 år sedan och är skriven av Johan Esk.

Artikelserien handlar om de där dagarna i Paris 1974 när Södertäljes största idrottsman genom tiderna tog klivet upp bland världsstjärnorna.

I del tre av fyra får ni följa Borg på hans väg till finalen.

Kämpig turnering. Björn Borgs vandring mot finalen 1974 års Öppna franska mästerskap var tung. Han fick gå många hårda dueller för att nå sitt mål. Foto: Ragnhild Haarstad, Pica.
Kämpig turnering. Björn Borgs vandring mot finalen 1974 års Öppna franska mästerskap var tung. Han fick gå många hårda dueller för att nå sitt mål. Foto: Ragnhild Haarstad, Pica.

Han var sent ute. Björn Borg anlände till Paris bara några timmar innan han skulle kliva in i Öppna franska mästerskapen. Det var nära att han fick åka hem samma dag.


Text: Johan Esk
Publicerad: 19 maj 1994


När Björn Borg är ute på Arlanda undrar han vad som pågår. Tränaren Percy Rosberg följer med honom. Genom incheckningen. Och in på planet.

– Vad håller du på med? Här kan du inte vara, säger Björn.

– Det är lugnt, svarar Percy. Jag ska bara se till att allt är okej.

Men Percy sitter kvar på planet även när det rullar ut på startbanan. Det är Björn Borgs 18:e födelsedag och som överraskning ska Percy Rosberg följa med honom till Paris.

Vid den här tiden har Björn lärt sig att resa över världen. Han är lugn och avspänd där han sitter i planet och slår ihjäl tiden med att spela kort och prata med Percy Rosberg.

Och han vet att han är i bra form.

”Ska någon slå mig måste han vara bra”

– Ska någon slå mig måste han vara bra. De ska inte få något gratis, säger Björn under flygresan.

När han kommer till Paris är han rankad trea i turneringen. En turnering som saknar en del kända namn. John Newcombe, Tom Okker och flera andra stjärnor har börjat spela i piratligan WTT och är därmed avstängda från de flesta stora turneringar i Europa.

Ändå är det nära att Björn Borg blir utslagen. I första omgången. Björn möter hemmaspelaren Jean-Francois Cauiolle. En gedigen spelare. Ingen stjärna, med gedigen.

Fransmannen vinner första set med 6-4. Björn Borg tar det andra med 6-0 och alla tror att han ganska lätt ska spela hem det tredje och avgörande. Men Gauiolle kommer igen. Vid ställningen 4-4 är Björn Borg riktigt illa ute.

Fransmannen har två gamebollar. Och ett öppet läge. Men som så många gånger tidigare och senare slingrar sig Björn Borg ur greppet. Han vänder. Och han vinner.

Redan i den andra omgången är det en helt annan Björn Borg som går ut på banan. Han slår rumänen Thoma Ovici hur enkelt som helst. 6-1. 6-1.

– Då hade han kommit in i spelet på det franska gruset, berättar Percy Rosberg. Det var stor skillnad. Det var annan studs och annan löpkänsla än vad Björn var van vid hemifrån.

Under dagarna i Paris tränar Björn Borg med Leif Johansson, kompisen från Södertälje.

– Björn var fruktansvärt bra då. När vi tränade var han på bollarna även om de var utanför banan. Han var som en bollvägg. Han tog allt. Att döda bollen på grus mot Björn det var nästan helt omöjligt.

Som alla andra förundras Leif Johansson redan nu av Björn Borgs enorma tålamod.

– Jag tror att det var medfött. Han kunde gå in i en bollduell med 20-30 bollar över nätet, förlora den och sedan direkt gå in i en ny duell.

”Vi tränade servar i flera timmar”

– Det hände att vi tränade servar i flera timmar. När träningen var över kunde Björn gå till en sidobana och träna vidare. Där har du skillnaden mellan att bli bra och inte bli det.

Lennart Bergelin var på den här tiden Sveriges Davis cup-kapten. Senare blev han Björn Borgs personlige tränare. Han pratade också om Borgs stora träningskapacitet.

– Det som var fantastiskt med Björn var att han orkade träna och tävla samtidigt. Han kunde hålla på fem, sex timmar om dagen. Det är inte många som pallar det psykiskt.

Det märks än i dag, 1994, att Lennart Bergelin är besviken för att han inte fick vara med hela tiden i Paris. Han verkade ha svårt att smälta att Rosberg, och inte han själv, var med från start när Björn Borg tog sin första Grand slam-titel.

Bakgrunden är att det 1974 är många som tycker att Bergelin ägnar för mycket åt Borg. Därför kommer han inte ner förrän det är dags för semifinal.

Då är det en sliten Björn Borg han träffar. Försommarvärmen är tryckande och Björn Borg har haft en svettig och jobbig väg fram till semifinalen.

– Björn hade bett mig ta med druvsocker och jag hade nästan hela väskan full av paket. Det där åt han en hel del av för att orka under resten av veckan.

Fransmannen Jean-Loup Rouyer är inga problem i tredje omgången. Men sedan börjar det jobbiga.

I åttondelsfinalen mot Erik Van Dillen, USA, förlorar Björn Borg det första setet med 6-0. Till slut lyckas han ändå vinna efter ett tredje och avgörande set.

I kvartsfinalen är det ännu svårare. USA:s 20-årige Raúl Ramirez bjuder på oerhört hårt motstånd. Borg tar hem det första setet. Sedan kommer Ramirez igen. Med ett säkert volleyspel tar han både det andra och det tredje setet.

Men den här veckan biter ingenting på Björn Borg. Han avgör matchen genom att ta de två sista seten med 6-2, 6-3.

– Eftersom Björn Borg var en etablerad storspelare var det kanske inte så sensationellt att han vann i Paris. Men sättet han vann påvar sensationellt. Han spelade flera hårda och jämna matcher och hade en oerhört jobbig spelstil. Björn var redan sliten i kvartsfinalen.

Den som säger det är Lennart Eriksson, journalist på Expressen.

”Han var oerhört intressant”

Och under mitten av 1970-talet skrev han om en enda sak:

Björn Borg.

– Han var oerhört intressant för våra läsare. Om Borg petade sig i näsan blev det en helsida i tidningen.

– Det är svårt att säga om Borg var i extra bra form under de dagarna i Paris. Hans form bestod i att han hade världens bästa kondition.

Konditionen är en sav anledningarna till att han når finalen. Trots att Björn Borg är trött och sliten slår han sin tredje raka amerikan. I semifinalen blir det 3-1 i set Harold Salomon.

I finalen väntar spanjoren Manuel Orantes. Och det blir bara varmare och varmare.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *