Nordiska korsfanor vajar i julivinden och en kofot rövas bort i inbrottsvåg

2 juli 1956
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 3 juli 2006


Första helgen i juli 1956 vajade de nordiska korsfanorna framför Astras kontorsbyggnad i Södertälje. Ett 60-tal konstälskare från Riksförbundet för bildande konst och föreningen Norden gästade Astra för att studera kontorets och mässbyggnadens förnämliga konstnärliga utsmyckning.
Astra-informatören och tidigare LT-redaktören Sven Ingemansson kunde därvidlag inhösta mycket beröm för läkemedelföretagets konstsatsning.
Förfasade sig gjorde däremot många över att det var rökning tillåten för läroverkselever under pågående skrivning.
Användandet av pilsner syns också förekomma inom de högre klasserna”, tillägger en skolläkare”.
Det ovanstående relaterade stod att läsa i Stockholms Läns & Södertälje Tidning för måndagen den 2 juli.

Två dagar senare berättade nämnda varannandagsavisa att en lång rad av inbrott i Järna under helgen hade givit ett magert byte – endast en kofot!
Intill sagda huvudnyhet på sidan 1 meddelas att den brittiska psykiatrikern Fred Thompson skall sätta igång en undersökning ”för att bekräfta teorin att atombombsexplosionerna efter kriget har höjt människans intelligens”.
I en notis längre ned i tidningen rapporteras att ytterligare ett offer för Hiroshimabomben nio år tidigare har avlidit i akut leukemi (blodkräfta).

LT:s nöjessida hade roligare saker att förtälja – bland annat att den blonda bombnedslaget Marilyn Monroe har gift sig med dramatikern Arthur Miller.
På tal om att få beröm så röner slöjdundervisningen i Södertälje skolorna stor uppskattning även bland utlänska observatörer – och till stor glädje är också de stora möjligheter Södertäljeborna har till friluftsbadande.
7 juli 1956
Innehållet i Södertälje lokaltidning var för ett halvt sekel sedan inte fullt så lokalbetonat som numera – varför man lördagen den 7 juli på förstasidan kunde ta del av att Greta Garbo minsann var på väg till Sverige. I det skrivande ögonblicket hade ”Den Gudomliga” – iförd solglasögon och lika tystlåten som vanligt – nått fram till Paris på sin väg från USAmerikat.
Men visst redovisade LT även vad som sig i Södertälje med omnejd tilldrog – och med Garbo trängdes nämnda dag exempelvis ett bokslut som visade att Enhörna kommuns förvaltning hade ett rejält överskott för år 1955.

Sommarreorna hade dragit igång på allvar och i en stor annons meddelade Axel Johnson vid klaffbron att ”… kvalitetsvaror bortslumpas vid stan´s biligaste realisation”. (Vad för slags varor som åsyftas framgår icke …)
Däremot framgår det helt klart att K-G-s på Storgatan 21 säljer kläder.
Under vinjetten ”Lediga platser” dräller det av jobb; exempelvis söker man dagstäderskor till ciggarettfabriken samt chaufförer till mjölkcentralen.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *