Blöt och kall inledning på semestermånaden och saktfärdiga förare stoppade av annan blöta

4 juli 1966
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 7 juli 2006


Semestermånaden juli 1966… första helgen – och nästan öde och tomt vid badplatserna i Södertälje. ”Allra tommast var det vid Underåsbadet, inte en enda solbadande och ännu mindre någon badande”, rapporterade LT:s regn & kallt-dysterkvistiga Sommar-patrull måndagen den 4 juli …
… och inte blev läsarna gladare av bulletinen som sade att Taxi i Södertälje kommer att höja taxan med nära tio procent från den första oktober.
Positivt i trafikhänseende var dock att ”… allt klaffade perfekt då Scania-Vabis visade första högertrafikbussen”. En ”höjdartrio” passerar stolt på Thomas Brandts bild – herrar Nils Nyström, Gösta Werne och Lars Lantz.
Annat notabelt i LT den 4 juli var att Södertälje SK än en gång missat att vinna den egna fotbollsturneringen ”Täljebollen” (Hammarby IF vann före Holsterbro, med SSK som trea före Sarpsborg och Akilles) samt att en polisman från Södertälje dömts till en månads suspension för misshandel.

Dagen därpå meddelades på förstasidan att en bilförare stoppas av polisen därför att han kört alldeles för s-a-k-t-a… varvid det vid en närmare undersökning visade sig att förfaren var höggradigt berusad.
Ett par småflickor, sex respektive sju år, hade lyckligt återfunnits efter att – barfota – ha tillbringat en hel natt i ett skogsparti i Södertälje.
En häftig strid hade blossat upp om soffornas på Storgatan vara eller icke vara – och onsdag den 6 juli refererades dramatiskt från Södertäljebor kvällen före med egna ögon skådat: Australiern Ron Clarkes otroliga världsrekord på 5 000 meter – 13.16,6 – på Stockholms Stadion.
Samtidigt meddelas på idrottssidan att två Södertäljejuniorer uttagits till ett elitpojkläger: Gunnar Granberg, BK Star, och Ola Andersson, SSK.
7 juli 1966
Paniken ligger ”på lur” bland länets lantbrukare!

Se där en förstasidesrubrik i Länstidningen torsdagen den 7 juli. Torkan hade redan ställt till med en myckenhet besvär och höstskörden – som pågick för fullt – blev en klar besvikelse för de flesta även i Södertälje.
Raskt bläddrat fram till sistasidan – där en likaledes kraftig rubrik lyder:

Södertäljes nya sjukhus skall ha femdagarsvecka

Fredag den 8 juli publiceras en sten stor födelsedagshyllning till Gunnar Skarle, tre dagar senare 50-årig populär polis i Södertälje – samtidigt som de största rubrikerna handlar om rejält polispådrag i samband med semesterrushen.
Rena folkfeststämningen hade det – som sig bör uti Folkparken – varit på torsdagskvällen, då en jättepublik hade lyssnat på idolen Gunnar Wiklund.
Inför Nykvarnsparkens lördagsdans annonseras om Conny N. med Lena.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *