Den fria spritens allvarliga följdverkningar och berusad man övermannades av scouter

9 juli 1956
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 13 juli 2006


Måndagen den 9 juli 1956 rapporterade Stockholms Läns & Södertälje Tidning följande: ”Svenska stadsförbundet har hos regeringen hemställt om statsbidrag för anordnande av i landsting och städers regi bedriven vård av alkoholskadade.
Den fria spritens allvarliga följdverkningar hade tvingat sjukvården att vidtaga speciella åtgärder för att få till stånd effektivare behandlingar.
Treveckorssemestrarna har börjat för industriarbetarna och andra yrkesgrupper, och de som så hava kan skuddar stadens damm av sina fötter och flyr till badstränder och högfjäll, med bil, tåg, båt och flyg.
Så beskriver lokalbladet läget i stan den 11 juli – med tillägget att
… dock är det ännu många som gillar att fira semestern i torp med självhushåll.

Fredagen den 13:e kunde LT i positiva ordalag berätta om hur det såg ut för den under våren i högsta grad hotade höstskörden. Försommarens regn och sol i lagoma proportioner hade sett till att den nu i Täljebygden i stort sett överstökade skörden i alla fall hade givit 75 procent av en normal utdelning.
Ett jubileum värt att uppmärksammas även i Södertälje tyckte tidningen det var att vår berömde sångare Jussi Björling hade precis 25 år bakom sig på världens operascener. Jussi själv firade med att meta guldfisk…

Med pompa och ståt uppstår denna vecka 28 för ett halvt sekel sedan den traditionsrika Turinge Marknad. Fjälla Hage i Nykvarn bjuder under helgen publiken på artister som operettsångerskan Ulla Sallert, schlagerkungen Leon Landgren och väldigt populäre gammeltjo-gurun Hilding Pettersson.
Vidare på nöjesfronten noteras att Burt Lancaster, Montgomery Clift, Deborah Kerr, Frank Sinatra och Donna Reed kan beskådas på vita duken – närmare bestämt på biografen Roxy i filmen Härifrån till evigheten.
14 juli 1956
Lördag den 14 juli beskrevs i LT en dramatisk händelse vid ett scoutläger i Vårdinge dagen innan. En berusad man som gick bärsärkagång inne på lägerområdet övermannades av trenne scouter – vilka med hjälp av rep och grimskaft lyckades surra mannen så väl så att denne inte hade någon möjlighet att röra sig. Han fördes därefter i triumf till polisen i Gnesta.
På lokalbladets ungdomsavdelning Junior berättades om den då ganska nya idrottsgrenen speedway. Det var varje grabbs högsta önskan att få sätta sig upp på en ”knarr” – och den store idolen var förstås Varg-Olle Nygren.

Det var realisationstider och bland annat kunde man inhandla gossbyxor i kavalleridiagonal extra billigt, 19:75 – samt en dampyjamas i silke/bomull, pläterade med holkärm, för endast 6:90. (Det var alltså på den tiden då man ute i handeln verkligen kunde få både 25 och 10 öre tillbaka i växel…)
På idrottsfronten händer det märkvärdiga att Norrköpings och landslagets fotbollsstjärna Bengt ”Julle” Gustafsson proffsförhandlar – i Södertälje!

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *