Sommarpatrull irrade runt efter något ”matnyttigt”

18 juli 1966
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 17 juli 2006


Länstidningen för måndag 18 juli 1966 gav vid handen att nyhetstorkan varit påtaglig under den gångna helgen – detta i och med att ett flertal så kallade icke-lokala nyheter bereddes stor plats på tidningens förstasida.
Sålunda kunde man under en porträttbild på en synnerligen vacker flicka läsa att för andra gången i historien hade en svensk blivit vald till Miss Universum – nämligen 18-åriga Margareta Arvidsson, Vänersborg.
Även sporten handlade årstiden ”till ära” om det som hände långt från Södertälje, mest om fotbolls-VM i England – och då inte ens om Sverige (som den gången inte hade lyckats kvalificera sig till VM-gruppspelet).
Den stora rubrikfrågan var: Kan Pelé rädda Brasiliens ära under finalspelet? Vad som närmast väntade var kvartsfinal mot Portugal.
19 juli 1966
Mera ”utombys” nästa dag: 71-årige Sven Jerring – hela Sveriges Farbror Sven – har mellan varven av radioreportage, brevlådor och idrottsreferat ”… lyckats klara av de stipulerade 200 metrarna för simborgarmärket!
Lokalt nalkades vid denna tid ”århundradets fest” – vilket var vad Scania-Vabis 75-årsjubileum rubricerades som. Bland 6 000 inbjudna gäster kan LT avslöja namn som kung Gustaf VI Adolf, Tage Erlander och Olof Palme.
Även sporten presenterar en lokal nyhet i sommarvärmen: ”Lars-Göran Torége gjorde bästa presentation av SSS-simmarna vid helgens DM-simningar, då han vann 100 m bröstsim på nya klubbrekord-tiden 1.16,7.

På den negativa sidan återfinns en totalkvaddad personbil vid Hovsjövägen. Allt tydde på att föraren och eventuella passagerare irrade runt i skogen.
Irrade runt i sin tur gjorde LT:s Sommarpatrull i sitt sökande efter något ”matnyttigt” att fylla tidningen med. En lajbans vinkling tisdagen den 20 juli var onekligen de högst kontrastfyllda intervjuerna med tvenne kämpar:

1) Tord Andersson, vilken iklädd vadderad overall, tjock vegamössa, kraftiga läderskor, extra raggsockor och en varm ylleschal klev in på sin arbetsplats; ett rum på glassfabrikens filial i Södertälje – minus 30 grader!
2) Gunnar Eriksson, arbetare vid asfaltskontoret i Ronna och iklädd så gott som ingenting visade på plus 160 grader!
(Märk då att Södertälje denna dag ändå hade plus 30 grader – i skuggan…)

LT-sporten följde upp sina tidigare bulletiner med den fullständiga Brasse-katastrofen: Respass ur VM, 1-3 mot Eusebios Portugal. I Rio restes en galge, med skylten: Vi väntar på tränaren Feola, han har förödmjukat oss. Största VM-sensationen var dock Nordkoreas seger över Italien med 1-0.

Den 21 juli noterades rent allmäntTredje gången gillt” för Frank Sinatra – som i Las Vegas gift sig med den 21-åriga filmstjärnan Mia Farrow. Av Frankie Boy fick Maja en nio karats diamantring värd en halv miljon kronor.
Här hemma gladdes Södertälje brandkår åt en snabb båt för 37 000 bagis.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *