Ett gyllene tandgarnityr norpas nattetid medan hälsovårdschefen har bråda dagar

19 juli 1976
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 20 juli 2006


Huvudingress på Länstidningens förstasida måndagen den 19 juli 1976. ”Maren, den lilla vackra viken i Södertälje, har plötsligt visat sig vara tömningsplats för toalettavlopp. Utan rening rinner slam och papper från ett av kanalverkets hus direkt ut i sjön på en halvmeters djup.” … varvid förstås Södertäljes hälsovårdschef beordrade snabba åtgärder.

I en artikel därinvid rapporteras att 250 raggare från Stockholm under helgen stormat Södertälje Folkets park. En karavan om 35 bilar hade setts lämna huvudstaden – men då trodde alla att karavanen skulle till Eskilstuna …
En tredje nyhet berättar att Clark Olofsson är på rymmen igen – då tre medhjälpare forcerat fängelsegrindarna med bil och fritagit Olofsson.

Rent socialt larmas om behovet av en psykiatrisk mottagning i Södertälje – alltmedan vi får veta att tre av tio ger ifrån sig felaktiga deklarationer.
Det allt överskuggade – inte minst bildledes – nyheten på tisdagen är att en av de största tankbåtar som passerat Södertälje har rammat slussen.
Medan en man låg och sov i sin båt i Maren fick han besök av tjuvar – som snott med sig bland annat en limpa samt ett tandgarnityr med guldplomb.

Ute vid vandrarhemmet i Tveta intervjuar ett LT-team Paul Ranzyn, som landsvägsvandrat ända från Amsterdam och bara liftat ett par kilometer.
Sistasidan handlar om att 50 assyriska barn i Södertälje av Röda korset och artisten Bosse Parnevik bjudits på en båttur i Trosa skärgård – plus att 150 assyriska barn från Södertälje skall få leva koloniliv på Gotland.
21 juli 1976
Onsdag den 21 juli slår LT stort på Bengt Bedrup ” … som har besvärat sig hos regeringen för att trafiksäkerhetsverket inte vill låta honom behålla säkerhetsbältena i hans egen importerade amerikanska bil”.

I torsdagstidningen rapporteras att 300 personer i Södertälje ålagts att böta 300 kronor var – för vägran att svara på folk- och bostadsräkningen.
Under vinjetten ”På verandan” publiceras en stor intervju med den unga och driftiga Järnabibliotekarien Wera Sundin – som personligen under semestermånaden ägnar stor del av tiden åt att läsa Körkortsboken …

Fredag 23 juli meddelas att Länkarna åter har fått vind i seglet – detta sedan man äntligen fått en heltids-anställd ordförande i Rolf Persson.
I kanadensiska Montreal pågick denna vecka Olympiska spelen för fullt. Dittills hade ingen svensk medalj erövrats, men stort hopp sätts nu till en färgstark friidrottstrio: Ricky Bruch, Linda Haglund och Anders Gärderud – och ävenledes brottaren Frank Andersson anses ha en klar chans till guld.

Alltid lika människovänliga Kringelgumman delger oss veckans varma ord: ”Kärlek är … när det känns som julafton varje gång man träffas
I Södertälje annonseras om en ny färg-tv till extrapris: ”Endast 3 795:-”.

Publicerat av

Peter Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *