Tältet intas av 300 djur och 20 indianer medan en högvinst går till botten i Storsjön

25 juli 1956
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 24 juli 2006


Stockholms Läns & Södertälje Tidning för vecka 30 år 1956 innehöll två, visserligen icke-lokala men ändå allmänintressanta sensationella nyheter – den ena i form av en liten notis, den andra med desto större rubriker.
Vi börjar med notisen, som onsdagen den 25 juli presenterades under vinjetten ”Södertälje-NYHETER för 50 år sedan” – alltså ursprungligen år 1906 och då i sin tur med den oansenliga rubriken Smått och godt:
Den som vann högsta vinsten, 50 000 kr., å Dramatiska teaterns januarilotteri i år, tros ligga drunknad i Storsjön, Jämtland, och ha lotten, nr 72901, i fickan. Hans kompanjon i lotten vill gärna ha tag på liket.
28 juli 1956
I efterföljande LT-nummer – den 27 juli – dominerades hela förstasidan i storformat (dubbelt mot i dag) av fruktansvärda olyckan ute på Atlanten: Fartyget Stockholm och Andrea Doria har kolliderat
Första rapporten talade om nio döda och 20 saknade samt fartygsskador för 150 miljoner kronor. Dagen därpå – lördagen 28 juli – har olyckslistan vuxit till elva döda och nära 50 saknade. Därefter konstateras att 46 omkommit.
Den italienska lyxångaren Andrea Dorea sjönk till botten, medan Svenska Amerika-Linjens Stockholm ännu är i drift – omdöpt till m/s Valtur Prima och i trafik som luxuöst italienskt kryssningsfartyg i Karibiska havet.

Här hemma hände det sig vid denna tid 1956 att en kolossal röksvamp – vägande nära fem kilo – hittades vid Duvelös gård i Överenhörna, samt att den 13-årige Södertäljepojken Bo Östlund genom rådighet och simkunskaper räddat en tysk man från att drunkna i Malmsjön.

Åter till 25 juli, då lokaltidningen rapporterar att skattekronorna ökat med tre procent i Södertälje – vilket närmare bestämt och i glasklara siffror innebar en ökning från året innan med 52 305 till 1 563 433 kronor.
Förstasidan pryds för övrigt samma dag av tvenneegenhems fruar: Helena Larsson och Anna-Greta Adolpsson på Söräng, Mörkö – som bäst i färd med att plocka koks i slagghögarna från kalkugnarna på Oaxen. Hårda dagsverken, där det verkligen gällde att rusta för vinterns bränslebehov.

På familjesidan hyllas i text och bild industrimannen, skeppsredaren och generalkonsuln Axel Ax:son Johnson, vilken några dagar senare fyller 80.
Kraftigaste rubriken röner det faktum som säger att ”Fylleritrafiken runt Maren är en veritabel plåga för de kringboende – polisen är intresserad av aktuella tips från allmänheten vad gäller lagning och ungdomsfylleri”.

Lördagen den 28 juli slår LT:s ungdomsavdelning Junior under Parollen ”Simma i sommar” ett slag för simkonsten. De som ännu inte lärt sig simma ombedes att i nödfall”… inte vara tysta utan ljudligt ropa på hjälp”.
Å Tältet i Södertälje huserar Cirkus Scott med 300 djur och 20 indianer.

Publicerat av

Peter Karlsson

En kommentar till “Tältet intas av 300 djur och 20 indianer medan en högvinst går till botten i Storsjön”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *