Svårsits för nödiga turister men speldjävulen trivs i stan

25 juli 1966
Text: Robert Hammarlöf
Publicerad i LT: 28 juli 2006


Måndag 25 juli 1966 drar länstidningen till med en för sin huvudort föga smickrande huvudrubrik: Södertälje svår stad för nödställd turist!
Det rör sig om så kallade ”offentliga bekvämlighetsinrättningar” och tidningen konstaterar att den enda toaletten ”ute på stan” ligger helt dold bakom ett buskage och under trappan ned mot Maren vid Saltsjötorget.

En annan dyster nyhet är att den gamla kiosken vid Maren sedan 50 år inom kort kommer att försvinna – och ytterligare en ”Marig” men mera positiv bulletin säger att den gamla ”sillskutan” Anna, som länge legat just vid Maren, av en ny ägare som bäst håller på att upprustas. Till bostad!
Åter negativt var att Hep Stars gjort synnerligen uselt ifrån sig i Parken – vilket LT-signaturen ”Pop-Micke” icke var sen att påpeka i sin recension.

Den 26 juli avslöjar Södertäljepolisen att man ”… förmodligen har sprängt ett narkotikanäste”. Under natten hade polisen slagit till mot en fastighet i city och där gjort fynd som tydde på handel med narkotika preparat.
Vidare berättas under en dramatisk PS-rubrik att ”… fyra män och en kvinna rövade klockan halv tolv i dag, tisdag bort en åttaårig pojke från ett fosterhem i Nykvarn”. (Länstidningen kom då ut på eftermiddagarna)

Nästa dag rapporteras som pålägg att allt eländes elände att den starka sommarvärmen inte bara var av godo – detta enär ett flertal dödsoffer skördades i dess spår, inte minst i och runt Södertälje samt i Nynäshamn.
Och på tal om Nynäshamn så rapporteras att polisen på tisdagskvällen fått larm om att ”… ett eldrött klot med brinnande svans, förmodligen en stor meteor slagit ned i havet utanför staden”.
28 juli 1966
Den gamla folkskolestadgan som bestämt sa att ”Spel om penningar och penningars värde är förbjudet” var en totalt främmande tes i detta land vid denna tid på 1960-talet, då vi torsdagen den 28 juli i vår lokaltidning kunde läsa att Södertäljes förhållande till Speldjävulen är gott.
Statistiken visade att var det något Södertäljeborna gillade så var det att spela på automater, krogrouletter, toto och tips samt spendera på lotter.

Ute i naturen vann Åke Eriksson Södertälje golfklubbs flaggtävling före Boris Hagelin och Maj-Britt Bergqvist. I en annan tävling letade alla länge och förgäves efter den boll som Södertäljeföreningens Göran Peel i sitt första slag drämt i väg från 175 meters håll – tills den hittades i koppen…
Göran blev därmed den fjärde i klubbens historia att slå en ”hole-in-one”.

29 juli beskrevs den skräck natt som ett äldre par från Nykvarn upplevt sedan de gått vilse i fjällen kring Storuman – och räddats av en helikopter.
Vi slutar som vi började – med toa… vilket beskrivs egentligen vara det enda som saknas i Södertälje gästhamn, som i övrigt får godkänt betyg.
Det får ävenledes Owe Thörnqvist och Malmstensgruppen i Folkparken.

Publicerat av

Peter Karlsson

En kommentar till “Svårsits för nödiga turister men speldjävulen trivs i stan”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *